Kur'an kurslarına büyük ilgi

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın pilot uygulama sonrası uygulamaya koyduğu ''İhtiyaç Odaklı Kur'an Kursları Öğretim Programı'' sonrasında Kur'an kurslarına devam edenlerin sayısı 947 bin'e ulaştı.

Kuran kurslarına büyük ilgi
09 Aralık 2012 Pazar 11:39 tarihinde eklendi, 1.421 kez okundu.

 

Diyanet İşleri Başkanlığı Yaygın Din Eğitimi Daire Başkanı Belgin Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2 yıldır pilot uygulaması yapılan ''İhtiyaç Odaklı Kur'an Kursları Öğretim Programı''nın 2012-2013 öğretim yılında, yurt genelinde uygulanmaya başlandığını söyledi. 
 
Yeni sistemle Kur'an kursu öğretimin 4 dönemde, sürekli kayıt alan bir yapıya kavuşturulduğunu anlatan Aydın, ''Öğrenci sayımız iki katına çıktı. Geçen yıl 430 bin iken bu yıl kursa katılanların sayısı 947 bin oldu. 4 dönem halinde kayıtlarımız devam ediyor. 'Kayıtlar bitti, doldu. Artık yeni kayıt yapamıyoruz' gibi bir şey söz konusu değil'' diye konuştu. 
 
İhtiyaç Odaklı Öğretim Programı dahilinde ''temel ve ek öğretim programları'' ve ''hafızlık temel eğitim programları'' başlıklarında eğitim verildiğini anlatan Aydın, temel ve ek öğretim programı içerisinde kişilerin ihtiyaçlarına göre hem Kur'an-ı Kerim öğrenme, geliştirme hem de dini bilgiler konularında istedikleri kurları seçebildiklerini anlattı. 
 
Aydın, ''Bazı vatandaşlarımız 8 ay boyunca kursa gelmek istemiyor. Kur'an-ı Kerim'i belli bir parça öğrenip gitmek istiyor. Diğeri de 'ben zaten geçen yıl biliyordum, tecvit kurunu almak istiyorum' diyor ona geliyor. Tecvidi bilen bir başkası da Kur'anı anlamak için mealli hatim yapmak isteyebiliyor. Çok değişik ek öğretim programlarımız var. Bu ek öğretim programları çerçevesinde öğrenciler sürekli bir hocayla muhatap olarak derslerini alabiliyorlar'' ifadelerini kullandı. 
 
-4 ayrı grup- 
 
Yeni yönetmelikle Kur'an kurslarının A, B, C ve D olarak kategoriye ayrıldığını edildiğini anlatan Aydın, A grubu kursların büyük illerde çok sayıda öğrenciyi barındıran yatılı kurslardan oluştuğunu ve sayısının da 123 olduğunu kaydetti. B sınıfı kursların 481 adet olduğunu ve bunların da yatılı veya gündüzlü öğrenci sayısının daha az olduğu kurslardan oluştuğunu belirten Aydın, C grubu kursların sayısının ise 14 bin 128 olduğunu tek sınıflı ya da iki sınıflı öğrencisi az olan kurslar olduğunu bildirdi. 
 
Aydın, bu yıl ilk defa D grubu Kur'an kursları açıldığını, bunların müftünün teklifi ve mülki amirin onayıyla açılabilen kurslar olduğunu kaydetti. D grubu kursların fiziki imkanın yeterli olmadığı yerlerde ihtiyaç gerektiğinde açıldığını söyleyen Aydın, ''Uygun olabilen her türlü yerde bazen bir dairenin bir odasında, bazen köy odasında, bazen de cami içerisinde bir odacıkta yani sınıf ortamı olan her yerde Kur'an eğitimi yapılabilecek. Bu da yine müftülüğün onayladığı öğreticilerimiz tarafından yapılabilecektir. D grubu Kur'an kursumuzdan 3 bin 274 tane var. Bunlar bu sene var, seneye olmayabilir'' dedi. 
 
Kur'an kursu öğreticilerinin performanslarının da yeni uygulamayla artacağına dikkat çeken Aydın, önceki eğitim programlarında bir öğreticinin 15-30 öğrenciyle eğitimi tamamladığını yeni dönemde ise 80-90 öğrenci ile eğitimi tamamlayabileceğini dile getirdi. Aydın, ''Hocalarımız hizmetlerini yapmak istedikleri takdirde fiili olarak 30 saat derse giriyor. Bunun haricinde 10 saat daha müftünün görevlendirebileceği vaaz, irşat veya sosyal hizmetler gibi konularda da görev yapabiliyor. Biz yeni yönetmeliğimizde hocalarımıza 'haftada 40 saate kadar fiili görev yapacak' diye bir uygulama başlattık. Hocalarımızın mümkün mertebe en az 40 saat çalışmaları gerekiyor'' diye konuştu. 
 
-Camilerde Kur'an-ı Kerim öğretiminde öğrenci sayısı 63 bin 658- 
 
Belgin Aydın, camilerde de Kur'an öğretimi programı olduğunu ve cami imam hatibi ve müezzinlerinin eğitim verdiğini belirterek, ''Temel ve ek öğretim programlarımız gece 23.00'e kadar devam edebildiği ve bizim personelimiz tarafından verildiği için çalışan erkeklerimize çok güzel bir kapı açtı. Şu anda öğrenci sayımız oldukça fazla. Camilerde Kur'an öğretiminde 63 bin 658 öğrencimiz var'' dedi. 
Eğitim öğretim programlarında gün ve saat konusunda esneklik olduğunu dile getiren Aydın, ''Kur'an kurslarımızda çalışan kadınlarımız, çiftçilerimiz, memurlarımız, işçilerimiz için cumartesi-pazar ya da akşam mesai sonrasında gece 23.00'e kadar açık kalmak kaydıyla eğitim programlarımız hazırdır. Sadece şu saatler arasında ders yapılacak, şu günler ders yapılacak diye bir kaidemiz yok'' diye konuştu. 
 
-''İsteyen herkesi Kur'an-ı Kerim'le tanıştırmak istiyoruz''- 
 
Aydın, 2012-2013 eğitim öğretim yılının Kur'an kursları açısından çok önemli bir yıl olacağını belirterek, ''İsteyen herkesi Kur'an-ı Kerim'le tanıştırmak istiyoruz. Ulaşamadığımız hiç kimse kalmasın istiyoruz'' ifadelerini kullandı. 
 
Aydın, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullardaki öğrencilerin öğleden sonra ya da cumartesi-pazar günleri ilgili müftülüklere gelerek, Kur'an ve dini bilgiler eğitimlerini Kur'an kurslarında alabileceklerini söyledi. 
 
-18 bin 6 Kur'an kursunda 947 bin öğrenci- 
 
Yeni sistemle kategorize edilen Kur'an kurslarının sayısı 18 bin 6'ya ulaştı. Öğrenci sayısının 947 bin'e ulaştığı kurslarda öğrencilerin 497 bin 819'u temel öğretim, 354 bin 496'sı ek öğretim, 19 bin 204'ü hafızlık, 63 bin 658'i camilerde Kur'an öğretimi ve 11 bin 823'ü ise hafızlık temel öğretim programına katılanlardan oluşuyor.