Kurban Bayramı'nda sağlıklı beslenmeye dikkat

Özel Sani Konukoğlu Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Ceren Akmurat, Kurban Bayramı’nda özellikle şişmanlık, yüksek tansiyon, kalp damar, mide bağırsak ve şeker hastalarının beslenmelerine daha çok dikkat etmesi gerektiğini belirterek bu durumdu olan vatandaşları uyardı.

27 Eylül 2014 Cumartesi 13:27 tarihinde eklendi.

Kurban Bayramı dolayısıyla beslenme uyarılarında bulunan Beslenme ve Diyet Uzmanı Ceren Akmurat, bu bayramda şeker ve şekerli besin tüketiminin yanı sıra, et tüketiminin de arttığına dikkati çekti. Bayram coşkusuyla yapılan ziyaretlere gölge düşürmemek için özellikle şişmanlık, yüksek tansiyon, kalp damar, mide bağırsak ve diyabet hastalığı olan kişilerin beslenmelerine her zamankinden daha çok dikkat etmeleri gerektiğini ifade eden Akmurat, “Beslenme sosyal bir ihtiyaç olduğu için, herhangi bir sağlık sorunu olmadığı sürece besinlere yasak koymak mutsuzluk oluşturur. Bu nedenle sınırlı tüketmemiz gereken besinlerin bilincinde ama yasakların yer almadığı bir beslenme sistemi kullanılmalıdır” dedi.

KURBAN ETİ 24-48 SAAT BEKLETİLDİKTEN SONRA PİŞİRİLMELİ

Kurban yeni kesildiğinde etin sertliğinin hem pişirmede hem de sindirimde zorluğa yol açacağını hatırlatan Akmurat, özellikle mide bağırsak hastalığı olan kişilerin kurban etlerini, içindeki enzimlerin sindirilerek tüketime hazır hale gelmesi için buzdolabında 24-48 saat bekletildikten sonra pişirmelerini önerdi.

Kurban etlerinin çiğ veya az pişmiş halde tüketilmesinin, bağırsaklarda mikroorganizmaların ve çeşitli parazitlerin oluşmasına neden olduğunun altını çizen Akmurat, özellikle hamileler, yaşlılar ve çocuklarda eti çiğ veya az olarak tüketmemeleri konusunda uyardı. Etlerin pişirilmesi konusunda da önerilerde bulunan Akmurat, “Izgara ve fırınlama tercih edilmeli, ızgara yapılırken et ve ısı kaynağı arasındaki mesafe ette siyah renk ve acı tatla karakterize olan kömürleşme ve yanma olmasına neden olmayacak şekilde hazırlanmalıdır.” uyarısını yaptı.

Ayrıca buğulama ve haşlama gibi yöntemlerin tercih edilmesi gerektiğini hatırlatan Akmurat, şunları kaydetti: “Çok yüksek ısıda çok uzun süre pişirmekten, kavurmalardan ve kızartmalardan kaçınılmalıdır. Etli yemeklerde yağ eklenmemeli, etin kendi yağı ile pişirme tercih edilmelidir. Ayrıca kuyruk yağı, iç yağı veya tereyağı et yemeklerinde kullanılmamalıdır.” 


CİHAN