Kurban eti nasıl tüketilmeli?

Uzmanlar, Kurban Bayramı'nda tüketilen kırmızı et tüketiminin arttığına dikkat çekerek, etin sindirimi kolaylaşması açısından mutlaka 24 saat dinlendirilmesi gerektiğini ve öğle saatlerinde mutlaka kahvaltı yaptıktan sonra tüketilmesi gerektiğini bildirdi.

Kurban eti nasıl tüketilmeli?
02 Ekim 2014 Perşembe 10:23 tarihinde eklendi.
Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Uzm. Dr. Banu Demet Özel Coşkun, Kurban Bayramı'nda halkın beslenme düzenlerinde kırmızı et tüketiminin artmasıyla değişiklik olduğunu söyledi. Beslenme düzenlerinde oluşan değişikliklere karşı mutlaka önlemler alınması gerektiğine vurgu yapan Uzman Dr. Banu Demet Özel Coşkun, bu önlemlerle sindirim sisteminde meydana gelebilecek rahatsızlıkların riskinin de azalacağını anlattı. Kırmızı etin sindirimi zor ve uzun süren bir yiyecek olduğunu belirten Uzman Dr. Banu Demet Özel Coşkun, şöyle dedi:
 
"Kurban eti yemeden önce mutlaka kahvaltı yapılmalıdır. Aç halde sindirimi zor olan etin tüketimi midede hazımsızlık ve ağrı şikayetlerine yol açar. Öğünlerde de aşırı besin tüketmemeye gayret edilmelidir. Az ve sık beslenmeye dikkat edilmelidir. Kurban eti kesildikten hemen sonra tüketilmemelidir. Yeni kesilen et sert olduğundan sindirimi zordur. En az 24 saat dinlendirilmelidir."
 
Kurban etinin haşlanarak tüketilmesinin sindirim sistemi için daha uygun olduğunu açıklayan Uzman Dr. Banu Demet Özel Coşkun, şöyle devam etti; 
 
"Kızartma ve yağlı yiyeceklerden uzak durmalıyız. Kızartma ve kavurma yerine haşlama tercih edilmelidir. Bu tür yiyecekler öncesinde hiç reflüsü olmayan insanlarda bile reflü meydana getirir. Öncesinde reflü hastalığı olan bireyler, mutlaka doktorlarının önerdiği asit azaltıcı ilaçları kullanmaya devam etmelidir. Hızlı yenilen ve ağır bir öğün sonrası da midede besinlerin öğütülmesi zorlaşır ve mide boşalması yavaşlar. Et yemeklerinin akşam saatlerinde değil, öğlen yenilmesine, akşam yenecek ise erken saatlerde yenmelidir. Böylece reflü ve sindirim problemleri daha az olacak ve daha kaliteli bir uyku uyumak mümkün olacaktır. Yemek sonrası ise erkenden yatıp, uyumak reflüye neden olabilir. Kurban etlerinin çiğ veya az pişmiş halde tüketilmesi de bağırsaklarda parazitlerin oluşmasına neden olabilir. Özellikle gebeler, yaşlılar ve çocuklar çiğ et tüketmemelidir."
 
Uzman Dr. Coşkun, ayrıca dengesiz kırmızı et tüketiminin sindirim güçlüğü, mide ağrısı, mide krampları, şişkinlik ve reflü gibi sindirim sistemi gibi sağlık sorunları oluşturacağını, bayram ziyaretlerindeki ikramlarda ise, çay, kahve ve asitli yiyeceklerin tüketiminde aşırıya kaçılmaması gerektiğini, ayran, meyve suyu gibi içecekler tüketilmesinin daha uygun olacağını belirtti. 

DHA