Kurbanda parazit ve kistlere dikkat

Uludağ Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Bayram Şenlik, Kurban Bayramı öncesi parazit ve kistlere karşı uyardı.

Kurbanda parazit ve kistlere dikkat
02 Ekim 2014 Perşembe 12:13 tarihinde eklendi.
Kurban Bayramında kesilen hayvanların organlarında kistler olabileceğini söyleyen Prof.Dr. Şenlik, "Bu kistler organdan alınıp temizlenmeli, derin çukurlara gömülerek imha edilmeli" dedi. Prof.Dr.Şenlik, hamile kadınların da çıplak elle kurban etlerine dokunmamasını önerdi.
 
UÜ Veterinerlik Fakültesi  Öğretim Üyeleri'nden Prof. Dr. Bayram Şenlik, kurban bayramı öncesi kontrolsüz yapılan kesimlere dikkat çekti. Kesilen hayvanların karaciğer, akciğer, böbrek, dalak gibi organlarında kistler görülebildiğini söyleyen Prof.Dr. Şenlik, "Kesim sırasında içerisinde su kesesi veya benzeri şekilde su bulunan bir çok yörede 'kıl' ya da 'köpek hastalığı' denilen bu kistler mutlaka temizlenmeli veya topraklarda açılacak terin çukurlara gömülmeli. Ülkemizde bu parazitlere yeterince dikkat edilmiyor. Vatandaşlar 'bir şey olmaz' diyerek pişirip yiyor. Kistler direkt olarak insana bulaşmıyor ama kistli organların bu şekilde köpeklere verilmesi tehlike oluşturuyor. Hayvandaki bu hastalık dışkı ile birlikte çevremizdeki sebzelere, gıda maddelerine oradanda bizlere geçiyor. Tedavisi pahalı tekrar etme riski yüksek olan 'kist hidatik' denilen bu hastalık Türkiye'de çoldukca yaygın" dedi.
 
"HAMİLE KADINLAR ÇİĞ ETE DOKUNMAMALI"
 
Kurban Bayramı'nda dikkat edilmesi gereken bir başka hastalığın da 'toksoplazma' olduğunu ifade eden Prof.Dr. Şenlik, özellikle kadınların çiğ ete dokunmaması gerektiğine  söyledi. Hastalığın özellikle hamile kadınların korkulu rüyası olduğunu kaydeden Prof.Dr. Bayram Şenlik, "Türkiye'deki koyun ve keçi etlerinde bu parazitin varlığı biliniyor. Kurban Bayramı'nda ete dokunulduğunda gelişme döneminde olan parazit tırnaklara yerleşebilir. Eller iyice yıkanmadığında ise vücuda girebiliyor. Kurbanlık etlerle yapılan köfte, salam, sosisi çok fazla pişirilmeden yenildiğinde de bu parazit bulaşıp, hamileliğin ilk döneminde kadınlarda düşüklere, son döneminde yerleşirse anomalili çocukların doğmasına neden olabilir. Bu yüzden kurbanı kesilirken kadınlar eğer hamile ise kesimden uzak durmalı. Çıplak elle dokunulmamalı ya da eldivenle çalışılmalı" diye konuştu.
 
"KESİMLER ELDİVENLE YAPILMALI, ELLER BOL SU İLE YIKANMALI"
 
Dikkat edilecek başka bir noktanın da kesilen hayvanın dışkısının bulaştığı etlerin iyice yıkanması olduğunu dile getiren Prof. Dr. Bayram Şenlik, bağırsaklardan bulunan çeşitli virüs ve bakterilerin ete yapışarak insanlara geçtiğinin altını çizdi. Kesimlerin eldivenle yapılması ve kanla temas eden ellerin anında bol su ile temizlenmesi gerektiğini tekrarlayan Şenlik, Kırım Kongo kanamalı ateşinin sadece kene ile değil kandan da bulaşabileceğini hatırlattı.
 
Prof. Dr. Şenlik, ithal hayvanların yerli hayvanlara göre hastalık ve çevresel koşullara daha az dirençli olduğunu da sözlerine ekledi.