Kurbanı 'ehline' emanet edin

Türkiye Kasaplar Federasyonu Genel Başkanı Fazlı Yalçındağ da kesim işinin mutlaka profesyonel kasaplara verilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Kurbanı ehline emanet edin
31 Ekim 2011 Pazartesi 09:15 tarihinde eklendi.

 

En kötü kasabın bile 'ben uzmanım' diyen vatandaştan işini daha iyi yaptığını belirten Yalçındağ, sağlıklı bir gıda için et parçalama gibi işlemlerin de kasap dükkânında yapılması gerektiğini söyledi. Yalçındağ, "Bakıyoruz, neredeyse bir bileyici, manav, hiç alakası olmayanlar, hırdavatçı bile kesim yapıyor. Yanına bir kıyma makinesi koyuyor. Bunlar halk sağlığını tehdit eden hususlar. Yetkililerin, bunlara izin vermemesi lazım." dedi.
 
Türkiye Kasaplar Federasyonu Genel Başkanı Fazlı Yalçındağ'ın verdiği bilgilere göre Kurban bayramlarında her yıl Türkiye'deki havyan varlığının 3'te biri tüketiliyor. Bu kesimlerin çoğu da amatörce yapılıyor. Bu yüzden kesim sırasında ete sindirim sıvısı bulaşması gibi kirlilikler oluşuyor. "Kesim kirliliklerinin bu işi bilen bir uzman tarafından etin bütününden ayrılması gerek. Çünkü bunları yıkamayla temizleyemezsiniz." diyen Yalçındağ, yapılması gerekenleri şöyle sıralıyor: "O bölgenin ince bir tabaka halinde kesilip çıkarılması gerekir. Bunun dışında hayvanda enfekte olmuş bölümler vardır, bunların ayıklanması lazım. Lenf dokuları, bezeleri vardır, bunların ete karıştırılmaması gerekir. Kötü parçalama, kötü saklama koşullarıyla bozulan kısımların ayıklanması lazım. Bakıyoruz, neredeyse bir bileyici, manav, hiç alakası olmayanlar, hırdavatçı bile kesim yapıyor, yanına bir kıyma makinesi koyuyor. Bunlar halk sağlığını tehdit eden hususlar, bunlara izin verilmemeli."
 
Bu yıl kurbanlık sayısı yeterli
 
Kasaplar Federasyonu, ülke genelinde 15 bin civarında üyeye sahip. Başkan Fazlı Yalçındağ, oda hüviyeti kazanmamış illerde bulunan üyelerle 30 bin kasabın bayramda halkın hizmetinde olacağını söylüyor. Geçen sene hayvan sayısının yetersizliği üzerine yaşanan 'kurban keselim mi, kesmeyelim mi' tartışmalarını hatırlatan Yalçındağ, şöyle konuşuyor: "Besisini almış hayvanı hiç kimse bir daha beslemeyi düşünmez. Bu doğru da olmaz zaten. Bu nedenle bayramda kesilmeyen hayvanlar, bayramdan sonra mutlaka kesime gönderilir. Zaten bu yıl kurbanlık hayvan sayısı da yeterli düzeyde."
 
Pazarlık bitti, sevinçten türkü söyledi
 
Bayrama sayılı günler kala hafta sonunu fırsat bilen vatandaşlar, soluğu kurban pazarlarında aldı. Ankara'nın ilçelerindeki satış yerleri dün doldu taştı. Erzurum, Kars, Ağrı, Kırşehir, Konya, Çorum gibi şehirlerden getirilen kurbanlıklar arasından seçme yapan vatandaşlar, aldıkları hayvanı bayrama kadar beslemeleri için kurban satıcılarına emanet bırakıyor. Pazarlarda büyükbaş kurban fiyatı 4 bin 500-6 bin, küçükbaşınki ise 500-700 lira arasında değişiyor.
 
Erzurum'dan gelen kurbanlık satıcısı Hayati Kepçe, 22 büyükbaşın 13 tanesini şimdiden satmış bile. "Araba, yer parası, çadır 9 bin lira. Biz de bu masrafları malın sırtına vurup ufak tefek kâr ediyoruz. Allah'a şükür bu yıl kurbanlık satışları iyi." diyen ve ardından müşterisiyle pazarlık yapan Kepçe, malını satınca sevinçten türkü söylemeyi de ihmal etmiyor.