Kurbanın bereketi

Kurban Bayramı, kurbanlıklardan kasap ücretlerine, üreticilerin çadır ve konaklama masraflarından nakil bedellerine birçok kalemde yaklaşık 3,5 milyar liralık ekonomi yaratıyor.

Kurbanın bereketi
24 Ekim 2012 Çarşamba 11:21 tarihinde eklendi.

 

Kurban Bayramı'nda bu yıl yaklaşık 500 bin büyükbaş, 2 milyon küçükbaş hayvan kurban edilmesi bekleniyor. Bu kurbanlıklardan elde edilen derinin değerinin 100 milyon lirayı aşması öngörülürken, kesim ve parçalama için ödenecek tutarın ise 100 milyon liraya yaklaşacağı tahmin ediliyor. 
     
Öte yandan üreticilerin kurban satış çadırları, konaklama ve özel ihtiyaçlarına yönelik harcamaları da eklendiğinde Kurban Bayramı hayvancılık, hizmet, ulaşım ve dericilik gibi birçok sektöre 3,5 milyar liralık ekonomi yaratıyor. 
     
-''Kurbanlıklar kasaplar için gelir kapısı''- 
     
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, AA muhabirine konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, canlı büyükbaş hayvanın kilosunun 11 lira civarında satıldığı hesaplandığında bayram süresince kurban edilmesi beklenen yaklaşık 500 bin büyükbaş kurbanlığa ödenen tutarın 2,2 milyar lirayı bulacağını ifade etti. 
     
Bayraktar, küçükbaş hayvanın da ortalama 400 liradan satılacağı öngörüldüğünde yaklaşık 2 milyon küçükbaş hayvana 800 milyon lira ödeneceğini bildirdi. Bayraktar, ''Toplamda halkımızın 3 milyar liradan daha fazla bir parayı kurbanlık almak için harcayacağı tahmin edilmektedir. Kurban Bayramı ve öncesinde bu tutarda bir paranın piyasaya girmesi başta hayvancılık alt sektörü olmak üzere ulaşım, hizmet ve dericilik gibi sektörlere büyük bir canlılık kazandırmaktadır'' diye konuştu. 
     
Kurban bayramlarının son yıllarda kasaplar için önemli bir gelir kapısı oluşturduğuna da işaret eden Bayraktar, kasapların kurbanlıkları yüzme, parçalama gibi işler için küçükbaşta 50 lira, büyükbaşta ise 200 lira civarında ücret aldıklarını kaydetti. 
     
Büyükbaş kurbanlıkların en az yarısının kasaplar tarafından ücret karşılığı kesileceği düşünüldüğünde, 250 bin kurbanlık için 50 milyon liraya yakın ödeme yapılacağını belirten Bayraktar, ''Aynı şekilde küçükbaşların yarısının kasaplar tarafından kesildiği düşünüldüğünde de 1 milyon küçükbaş hayvan için ödenecek meblağ 50 milyon lirayı bulmakta, toplamda kesim için ödenecek meblağ 100 milyon lira civarında olmaktadır'' değerlendirmesinde bulundu. 
     
-''Derilerde ciddi ekonomik kayıp oluşuyor''- 
     
Şemsi Bayraktar, standartlara göre kesilmiş ve tuzlanmış yaş koyun derisinin yaklaşık 13 lira civarında olduğuna dikkati çekerek, ortalama 2 milyon koyunun kesilmesi halinde küçükbaş hayvan derilerinin ekonomik değerinin 26 milyon liraya yaklaşacağını belirtti. 
     
400 kilogramlık bir sığırdan ortalama 60 kilogram deri çıktığını anlatan Bayraktar, kilosu 2,5 lira olan deri açısından bakıldığında da Kurban Bayramında 500 bin büyükbaş hayvan kesilmesi halinde 75 milyon lira değerinde deri elde edileceğine dikkati çekti. 
     
Toplam olarak kurbanlıklardan standartlara göre elde edilecek derilerin ekonomik değerinin 101 milyon lirayı bulacağı bilgisini veren Bayraktar, sözlerini şöyle sürdürdü: 
   
 ''Kurbanlıklar çoğu yerde ehil olmayan kişiler tarafından kesildiği için deride ciddi olarak ekonomik kayıp oluşmaktadır. Bu kaybın yüzde 20-25'ler civarında olduğu tahmin edilmekte, bunun da ekonomik değeri 20-25 milyon liraya ulaşmaktadır. Bununla birlikte hayvanların bağırsak gibi iç organlarının büyük bir kısmı da değerlendirilmeyip atıldığı için buradan da ciddi ekonomik kayıplar oluşmaktadır.'' 
     
''Nakil için önemli bir masraf yapılıyor''- 
 

 TZOB Başkanı Bayraktar, kurbanlıkları satmak isteyen üreticilerin metropol illerde, her ilçede farklı olmak üzere kurbanlık satış yerlerine çadır kirası ödediğine dikkati çekerek, ''Fiyatlar ilçelere göre farklı olduğu için net bir rakam verilememekle birlikte, kalınan sürede harcanacak paraları da dahil edecek olursak önemli bir miktarda para buralarda harcanmaktadır'' diye konuştu. 
     
Üreticilerin kurbanlıkları, Türkiye'nin dört bir yanından büyükşehirlerdeki satış yerlerine nakletmek için masraf yaptıklarını da anımsatan Bayraktar, ''Ayrıca satılan hayvanlar, bayramda kişilerin kesim yapacakları yerlere taşınmakta, bunun için de para ödenmektedir. Kesilen hayvanların sayısal büyüklüğü dikkate alındığında net rakam verememekle birlikte önemli bir nakil masrafının olduğu söylenebilir'' diye konuştu.