Kurbanlıklar pazara indi

İzmit'in Çayırköy Mevkii'nde kurulan kurban pazarına kurbanlıklar getirilmeye başlandı.

Kurbanlıklar pazara indi
18 Eylül 2014 Perşembe 12:36 tarihinde eklendi, 1.355 kez okundu.
Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinden getirilen büyükbaş hayvanlar 4 bin ile 9 bin TL arasında satılıyor. Alıcılar fiyatları yüksek bulurken, satıcılar ise bu yıl daha ucuz olduğunu öne sürdü.
 
Kurbanlık almak için gelen vatandaşlar geçen yıla oranla fiyatların yüksek olduğundan şikayet ederken, hayvan satıcıları ise hayvanların yem, yol ve belediyeye ödedikleri 2 ile 4 bin lira arasında değişen çadır parasından dolayı kar edemediklerinden yakındı.
 
Kurban pazarına fiyatlara bakmak için geldiğini fakat fiyatları yüksek bulduğunu söyleyen İrfan Baş, "Kurbanlıklar bu sene pahalı. 8-9 bin TL'ye hayvanlar var. Geçen sene 5 bin TL'ye büyükbaş hayvan aldım. 239 kilo geldi. Bu sene aynı ağırlıktaki hayvan 7 bin TL'den aşağıya değil. Satıcılar yem fiyatının yüksek olduğunu ve doğudan kurbanlık getirdikleri için yol parası ödediklerini ve hayvanlarını koydukları çadırlar için de belediyeye para ödediklerini bu yüzden yüksek olduğunu söylüyorlar. Bu şartlarda benim kurban almam imkansız. Bu sene kesemeyebilirim. Hayvanı 7 bin TL'ye aldığımda etin kilosu 30 TL'ye geliyor. Kasapta etin kilosu 25-27 Tl ye satılıyor. Kasaptan daha fazlayla satıyorlar. O duruma karşı burada fiyatlar çok yüksek" diye konuştu. 
 
'AZ HAYVAN OLUNCA FİYATLAR YÜKSELİYOR'
 
Ağrı'dan 55 büyükbaş hayvan getirdiğini söyleyen Nedim Adıgüzel, "Bu sene kurban alacak da şikayetçi, üretici de şikayetçi. Satıcı yem masrafından, ulaşımdan şikayetçi ve bunlar fiyatlara yansıyınca alıcının gücü yetmiyor ve onlar da şikayetçi oluyor. Türkiye dışa bağımlı bir ülke olduğu için üreticiye olanak sağlanmayınca problemler yaşanıyor. Üretici kaçınca da hayvan azalıyor. Az hayvan olunca da fiyatlar yükseliyor. Ben büyükbaş hayvanları 4 bin ile 8 bin 500 arasında satıyorum" dedi.
 
Bu yıl pazarın biraz yüksek fiyatlarda olduğunu söyleyen besicilerden Serkan Moğultay da, "Fiyatlar geçen seneye oranla yüksek. Onun nedeni de yem ve çadır yerlerine ödenen paradan kaynaklanıyor. Büyükbaş 4 binden başlayarak 7.5 bin TL'ye kadar yükseliyor. Ayrıca hayvanların ırkına görede fiyatlarda değişiklikler oluyor. Tabi pazarlık payları da bulunuyor" diyerek fiyatların neden yükseldiğini anlattı.