'Küresel Risk İzleme Ajansı Kurulmalı'

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bundan sonraki küresel mali krizlerin önlenmesi amacıyla,

10 Eylül 2009 Perşembe 15:28 tarihinde eklendi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bundan sonraki küresel mali krizlerin önlenmesi amacıyla, "Küresel Risk İzleme Ajansı" kurulmasını önerdi.

Almanya'nın Hamburg kenti yakınlarındaki Plön Şatosunda, düzenlenen Küresel Ekonomi Sempozyumunda (GES), "Piyasalarda Risk Alma ve Düzenleme Arasındaki Denge" konulu panelde, küresel kriz ve krizin çözümüne ilişkin konularda bir konuşma yaptı.

Bankacılık sisteminin dayanıklılığının artırılması gerektiğini ifade eden Şimşek, küresel mali krize ilişkin önerilerini şöyle sıraladı:

"Bankaların sermaye yeterlilik oranı ve sermaye kalitelerinin yükseltilmesi gerekir. Bankaların düzenlenmesi ve denetlenmesi, sadece yerel düzeyde değil, küresel bir perspektif içinde yapılması lazım. Bunun için de, Küresel Risk İzleme Ajansı kurulması gerekir. Mevcut krizin sebeplerinden biri olan bilanço dışı varlıkların mutlaka kayıt altına alınarak şeffaf hale getirilmesi gerekir."

Maliye Bakanı Şimşek, sempozyuma katılan gazetecilerin soruları üzerine de Türkiye'de reel sektörün, küresel krizden, öngörülenden daha çok etkilendiğini, bu etkilenmede, ihracattaki azalmanın yanısıra, bankaların reel sektöre çok fazla destek çıkmamasının da etkili olduğunu kaydetti.