Kürt bölgesi ihya oldu

Irak'ta önemli petrol yataklarının bulunduğu Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'nin denetimindeki kent ve ilçelerdeki değişim her geçen yıl daha da artıyor.

Kürt bölgesi ihya oldu
12 Mart 2013 Salı 13:21 tarihinde eklendi.

 

Refah düzeyinin hızla yükseldiği bölgede modern yapılaşma ve kentteki sosyal donatı alanlarındaki gelişmeler bölgeye turistik amaçla gelen Arapları da etkiliyor.
 
Bu yıl bütçesi 14 milyar dolar olarak belirlenen yaklaşık 6 milyon nüfuslu Kuzey Irak Bölgesel Kürt yönetiminin merkezi Erbil başta olmak üzere, Duhok ve Süleymaniye kentlerindeki refah düzeyi hızla yükseliyor. Yaklaşık 3 bin Türk firmasının bulunduğu ve başta inşaat olmak üzere bütün sektörlerde iş yaptığı Kürt bölgesinde, turizm potansiyeli Erbil'de en üst düzeye çıktı. Erbil'e İran ve Türkiye'nin yanı sıra, Irak'ın Bağdat, Musul, Tigrit ve Necef gibi kentlerinden binlerce turistin geldiği kentte daha önce sayılı düzeyde bulunan otellerin sayısının ise 400'ün üzerine çıktığı belirtildi.
 
Bölgede özellikle tüketime yönelik iş merkezleri hızla çoğalırken, milyonlarca dolarlık haramalarla yapılan AVM'ler de göz kamaştırıyor. 
 
Lüks otomobillerin hızla çoğaldığı Erbil'de birçok caddeye kurulan üst geçitlerde bile yürüyen merdivenler bulunuyor. Bölgede, otel, restoran, iş merkezleri ve kentin temizliğinde ucuz iş gücü nedeniyle Afrika ülkelerinden gelen işçiler çalıştırılıyor.
 
Erbil'de daha önce çöplük durumunda bulunan atıl durumdaki araziler hızla park, bahçe ve mesire yerlerine dönüştürülüyor. Park ve bahçelerdeki milyonlarca dolarlık rengarenk aydınlatma sistemleri kenti görmeye gelenlerin ilgisini çekiyor.
 
Daha önce yıkık durumda bulunan kentin en önemli turistik mekanı Erbil Kalesi'nin de büyük bölümü restore edilerek turistlerin beğenisine sunuldu. 21 Mart'taki nevruz nedeniyle Erbil Kalesi'nin eteklerine kentin büyük bölümünden görülen "Happy Newroz" yazısı dikkati çekti.

DHA