"Kürt bölgesinin dışındaki Kürt toprakları"

Erbil ile Bağdat arasındaki gerilimi sona erdirme çabaları devam ederken, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi kritik bir karar aldı.

14 Aralık 2012 Cuma 22:22 tarihinde eklendi.

 

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, IKBY'nin, Irak anayasasında 'sorunlu bölgeler' olarak adlandırılan bölgeler için bundan sonra 'Kürt bölgesinin dışındaki Kürt toprakları' ismini kullanacağı belirtildi.

İki gün önce alındığı vurgulanan açıklamada, Irak hükümetinden üst düzey yetkililerin, anayasada 'sorunlu bölgeler' olarak adlandırılan bölgeleri Anayasa'ya aykırı bir şekilde 'karışık' bölge olarak tanımlamaları nedeniyle Kürt yönetiminin yeni bir karar aldığı kaydedilerek, sorunlu bölgelere bundan böyle ''Kürt bölgesi dışındaki Kürt toprakları'' denileceğini duyuruldu.
 
Alınan kararın duyurulduğu günden itibaren bütün resmi yazışmalarda ve eğitim kurumlarında geçerli olacağı ifade edilen açıklamada şöyle denildi:
 
''Mademki Irak Hükümeti, Irak Anayasası'ndan hızla uzaklaşarak 'sorunlu bölgelere' hiçbir yasal belgede olmayan isimler takarak anayasaya aykırı hareket ediyor ve sorunları anayasa'nın 140. maddesine göre çözmek istemiyor. 2005 yılında kabul edilen Irak-Kürdistan Bölgesi Yönetimi 1 nolu maddesine göre alınan 26 nolu karara göre; bundan sonra 'sorunlu bölgeler', 'Kürt bölgesi dışındaki Kürt toprakları' olarak isimlendirilecek. Bütün resmi ve yarı resmi kurumlar bu kararı uygulayacak''