Kürt yönetimi, Türkiye'ye petrol göndermeye başladı

Türkiye ile Irak Bölgesel Kürt Hükümeti arasında yapılan ham petrol anlaşması çerçevesinde, dün itibari ile bölgeden ilk petrol gönderilmeye başladı. Bu çerçevede dün ham petrol yükleyen ilk TIR'lar Türkiye'ye doğru hareket etti

Kürt yönetimi, Türkiyeye petrol göndermeye başladı
09 Ocak 2013 Çarşamba 17:21 tarihinde eklendi.

 

Konuyla ilgili Erbil'de Kürt basınına açıklamada bulunan Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Doğal Kaynaklar Bakanı Ashti Hawrami, dün itibari ile bölgeden Türkiye'ye ham petrol gönderilmeye başlandığını söyledi.

Aşti Hawrami açıklamasında, "Türkiye'ye 8 Ocak 2013 tarihinden itibaren ham petrol göndermeye başladık. Türkiye'ye gönderilen ham petrol karşılığında, gaz yağı gibi diğer benzeri ürünlerle değiş tokuş edilecek” dedi. Kürt hükümetinin ham petrol ihracatı yapmasında özgür olduğunu kaydeden Hawrami , "Çıkartılan ve gönderilen petrol kendi ihtiyacımız doğrultusunda kullanmamız, satmamız bizim en doğal hakkımızdır".
 
Hawrami ayrıca Irak hükümeti petrol gelirlerinde yüzde 17'sini Kürt bölgesine vermesi gerektiğini şu anda bu tutarın kesildiğini de belirtti.
 
Yapılan anlaşma çerçevesinde Türkiye'ye günde 3 milyon varil petrol ile 10 milyar metreküp doğalgaz gönderilecek. Bölgede şuan günlük 140 bin varil petrol ihraç edilirken 2013 yılı içerisinde bunun 250 bin varile çıkarılması hedefleniyor. Irak merkezi Bağdat hükümeti, Kürt yönetiminin Türkiye'ye petrol satmasını 'petrol kaçakçılığı' olarak değerlendirmesi tartışmalara neden olmuştu.

CİHAN