Kurtarma kazısında bulundu

Edirne Belediye Başkanlığı’nın Selimiye Meydanı’nı yeniden düzenlemek istemesi üzerine başlatılan çalışmalarda Edirne Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu, meydan üzerinde var olduğu bilinen Yemiş Kapanı Hanı’nın ortaya çıkarılması istedi

Kurtarma kazısında bulundu
28 Mayıs 2016 Cumartesi 22:41 tarihinde eklendi.
Edirne Belediye Başkanlığı’nın Selimiye Meydanı’nı yeniden düzenlemek istemesi üzerine başlatılan çalışmalarda Edirne Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu, meydan üzerinde var olduğu bilinen Yemiş Kapanı Hanı’nın ortaya çıkarılması istedi. Edirne Valiliği’nin desteğiyle Müze Müdürlüğü tarafından bir süre önce başlatılan kazı çalışmaları sonuçlarını verdi. Yaklaşık 4 bin metrekarelik alanda 1100 odalı olan ve Osmanlı döneminde ‘meyve-sebze hali’ olarak kullanıldığı bilinen han kalıntıları ile duvarları toprak altından çıkarılırken, ilerleyen çalışmalarda Mimar Sinan’ın kente gelen temiz suyu dağıtmakta kullandığı su yoları bulundu.
Kent merkezine 30 kilometre uzaklıkta olan Lalapaşa İlçesi’nden gelen suyun, Mimar Sinan’ın yaptırdığı kanallar aracılığıyla Mimar Sinan tarafından 1575 yılında yaptığı Selimiye Camii’ne oradan da meydandaki şadırvan sayesinde diğer camilere ve mahalle çeşmelerine kadar iletildiği belirlendi.
 
“MİMAR SİNAN’IN DEHASINI YAŞATACAĞIZ"
Edirne Belediye Başkanı CHP’li Recep Gürkan, Yemişkapanı hanının Selimiye Camii’nden yaklaşık 13 yıl sonra inşa edildiğini ifade ederek, “Tarih ve kültür kenti Edirne’de mimar Koca Sinan’ın 1570 yılında bitirdiği UNESCO dünya kültür mirası listesinde yer alan Selimiye Camii’nin hemen altında yaptığımız kurtarma kazısı sırasında Selimiye’den 13 yıl sonra yapılan ve 1930’lara kadar hizmet veren hanı kalıntılarına ulaştık. Bizi en çok etkileyen handan önce alt yapısının yapılmış olmasıydı. Burada Sinan’ın dahiliği, becerisi, yeteneği, mühendisliği, mimarlığı hepsi ortaya çıkıyor. Sinan’ın Lalapaşa İlçesi’nden Edirne’ye su getirmek için su yolu yaptığını biliyorduk. O su önce Selimiye’ye ardından Yemişkapanı hanına buradan da şehirdeki cami ve çarşılara dağıldığını tespit ettik. Muhteşem bir sarnıç tespit ettik. Yine hanın altında hem sıcak su, temiz ve pis su kanallarına rastladık. Sarnışı yeniden faaliyet almak istiyoruz. Mimar Sinan’ın sisteminin 500 yıldan sonra bile çalışır halde olduğu görülsünö dedi.
 
TARİHİ YEMİŞ KAPANI NARI
III. Murad döneminde, 1590'lı yıllarda Türk-İslam mimarisinin şaheseri kabul edilen Selimiye Camisi Arastası'nın batı tarafında yaptırılan ve 100 odalı olduğu tahmin edilen hanın, zamanla harap hale geldiği ve üzerinin toprakla kapatılarak Selimiye Meydanı'na katıldığı belirtiliyor.