Kürtçe okul için resmi başvuru

Güneydoğu’da 15 Eylül’de eğitime açılan ve yasal olmadığı gerekçesiyle mühürlenen Kürtçe ilkokullar için resmi başvuru yapıldı

Kürtçe okul için resmi başvuru
22 Eylül 2014 Pazartesi 16:24 tarihinde eklendi.

Kürdi-Der Genel Başkanı Sabahattin Gültekin tarafından, Diyarbakır Valiliği'ne verilen dilekçede, anadilde eğitim ve öğretimin evrensel hukuk ve bağlı uluslararası sözleşmelerde bütün halklar ve bireyler için doğuştan gelen bir hak olarak teminat altına alındığına dikkat çekti. Eğitim bilimleri ve pedagojik olarak da bir çocuğun mukayese, anlama, anlatım ve zihinsel faaliyetlerinin daha verimli gelişmesi için enaz ilkokul 3'üncü sınıfa kadar anadilinde eğitim öğretim görmesi, ilgili alanın akademisyenleri ve üniversiteleri tarafından bilimsel ve somut bir durum olarak ele alındığını belirten Gültekin, Anayasa'nın 42’inci maddesi ile 1739 Sayılı Milli Eğitim Kanunu'nda yer alan 222 Sayılı İlköğretim Ve Eğitim Kanunu, 2923 Sayılı Yabancı Dil Eğitimi Ve Öğretimi Kanunu ve 5580 Sayılı Özel Eğitim Kanunu'nun belirlediği esaslara dikkat çekti.

Gültekin, “Ülkemizde ‘Çok dilli, çok kültürlü, cins ve inanç özgürlüğünü kapsamayan, eğitim ve öğretimde asimilasyoncu politikalar nedeniyle anadilinde parasız ve zorunlu eğitim-öğretim’ hakkını, okul öncesi ve ilkokul dahil alamayan ve bu yasalardan dolayı bize yazılı ve sözlü başvuruda bulunan velilerimizin çocuklarının eğitim ve öğretim talebini yerine getirmek için kurumumuz Kürdi–Der, tüzüğünün 3’üncü maddesi gereğince velilerimizin bu talebini, anayasanın 24. ve 90. maddeleri gereği, uluslararası sözleşmelerde bulunan eğitim hakkıyla ilgili belirlemelerin ve evrensel hukukun üstünlüğüne dayanarak ‘çok dilli, çok kültürlü, cins ve inanç özgürlüğüne dayalı, eğitim ve öğretimde asimilasyoncu politikaların olmadığı, anadilinde parasız ve zorunlu eğitim öğretim” hakkının kullanılması ile ilgili çalışmalarını dosyalayarak, hazırlıklarını tamamlamıştır.” ifadelerine yer verdi. Dilekçede Bağlar Belediyesi ile 12.09.2014 tarihinde yapılan önprotokol gereği Bağlar Şeyh Şamil Mahallesi Barış Cad 571. sokakta bulunan Ferzad Kemanger Eğitim Destek Evi’nin kurumlarına tahsis edildiği belirtildi. Söz konusu binanın Ferzad Kemanger İlkokulu olarak 2014-2015 eğitim ve öğretim yılı çalışmalarına başladığını vurgulayan Gültekin, “Yürütülen tüm çalışmalar Kürdi-Der tüzel kişiliğinde büyükşehir ve ilçe belediyeleri ile Eğitim- Sen tarafından ortak bir sözleşme dahilinde gerçekleştirilecektir.” dedi.

15 Eylül'de Diyarbakır'ın Bağlar, Şırnak'ın Cizre ve Hakkari'nin Yüksekova ilçelerinde üç ilkokul açılmış yasal olmadığı gerekçesiyle mühürlenmişti. 


CİHAN