Kürtlerden kara harekatına yeşil ışık

Türkiye’nin Irak Kürdistan Hükümeti ile pazarlığı sonuç verdi. Ankara’dan ekime kadar süre isteyen Barzani, kara harekâtına üç hattan göz yumacak

Kürtlerden kara harekatına yeşil ışık
15 Eylül 2011 Perşembe 12:22 tarihinde eklendi.

 

Türkiye bir yandan sınırda kara harekâtı için askerî hazırlıklar yaparken diğer yandan da Kuzey Irak'taki Kürt Yönetimi'yle pazarlıklarda sonuç aşamasına ulaştı.
 
KÜRT HÜKÜMETİNDEN 45 GÜN ŞARTI
 
Taraf gazetesinin haberine göre Türkiye, Kürt Hükümeti'nden ayrıca Xinere, Çemço, Dola Akoyan, Balende, Dolakoke bölgelerindeki yolların güvenliğinin sağlanmasını istedi. Türkiye, bu konuda Kürt Hükümeti'nden güvence bekliyor. Türkiye'nin sınır bölgelerinde çok büyük yığınak yaptığını gözlemleyen Kürt yetkililer ise operasyon süresinin uzamaması için Türkiye'den garanti vermesini istiyor. Türkiye zaman konusunda operasyondan saatler öncesinde Kürt Yönetimi'ni bilgilendirebileceğini belirtiyor. Operasyonun bitişi ile ilgili olarak da Türkiye tarih vermekten kaçınıyor.
 
TÜRKİYE KUZEY IRAK'TA ÜS KURDU
 
Türkiye'nin Kandil'e yakın bölgelerde talep ettiği askerî ve lojistik üsler için ise Kürt Yönetimi henüz resmî bir yanıt vermiş değil. Türk tarafının acil yanıt beklediği bu konuda Kürt tarafı görüşmeleri ağırdan alarak biraz daha zaman kazanma peşinde. Fakat TSK'ya bağlı birimlerin Kandil bölgesindeki iletişim GSM hatlarını, uydu telefonlarını kayda almak için gerekli sistemleri Kuzey Irak'a taşıdığı öğrenildi. Türkiye, bu sistemleri, Çaykurna kasabası yakınlarında talep ettiği bir askerî üsse taşımaya hazırlanıyor.
 
OPERASYON UZUN SÜRECEK
 
Operasyonlar süresince TSK'nın en aktif kullanacağı araçlar arasında helikopterler olması bekleniyor. Sınırın Irak tarafında Hakkâri'nin Şemdinli İlçesi'ne yakın Bermize-Diyana bölgelerinde bir helikopter üssü kurulması da gündemde. Ancak bu durum operasyonun uzun süreceğine işaret ediyor.
 
PKK'LILARI TESLİM ETMEYECEK
 
Mesud Barzani'nin gelecek hafta Kürt bölgesindeki kanaat önderleri, siyasi partiler ve partisinin polit büro üyeleri ile biraraya gelmesi bekleniyor.
 
KYB ve KDP'ye bağlı basın yayın kuruluşları da gelecek haftadan itibaren, kara harekâtıyla ilgili olarak daha dikkatli yayınlar yapması için uyarıldı. Kürt Yönetimi, daha önce kendi bölgelerine sığınmış olan eski PKK'lıları Türkiye'den talep gelse bile teslim etmeyecek.
 
Türkiye'den ekim ayına kadar zaman isteyen Kürt Hükümeti, daha fazla beklemeye niyeti olmayan Türkiye'nin kara harekâtına "Xinere", "Çemço" ve "Çaykurna" hattından göz yumacak.
 
PEŞMERGE OPERASYONA KATILMAYACAK
 
Kürt yönetimi, PKK ile arasında olabilecek bir çatışma ortamının yaratılmamasını istiyor. Bu yüzden de Kürt peşmergeler opersayonlara destek vermeyecek, yani operasyonlarda yer almayacak.
 
TALABANİ'NİN SON HAMLESİ
 
Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani de, kara operasyonu hazırlıkları öncesinde, "Son olarak ben de devreye gireyim, bakalım" dedi. Bugün partisi KYB'nin kalesi olan Süleymaniye'ye geçecek olan Talabani'nin istihbarat kurumu Zenyari ile bir dizi toplantı gerçekleştirmesi bekleniyor.