Kurtuluş için Denizbank'ı satabilir !

Denizbank'ın sahibi olan ve Avrupa'daki borç krizi sonrası zor günler geçiren Belçika merkezli Dexia'nın, yapısal sorunları aşmak için atacağı adımlar arasında Denizbank'ı da satabileceği konuşuluyor.

Kurtuluş için Denizbankı satabilir !
04 Ekim 2011 Salı 11:17 tarihinde eklendi.

 

Bloomberg'in haberine göre, Belçika'nın varlık açısından en büyük bankası Dexia'nın dün toplanan Yönetim Kurulu, fonlama sorunlarının aşılması için bankanın iyi ve kötü varlıklarına sahip olacak şekilde ayrışmaya gidilmesi kararı aldı.
 
DENİZBANK’I SATABİLİR
 
Konuya yakın üç kaynağın verdiği bilgiye göre, Kurul ayrıca karlı varlıkların satılması yönünde de adımlar atılmasını istedi. Habere göre bu kapsamda, bankanın Türkiye'de sahip olduğu Denizbank ve varlık yönetimi birimi için alıcı aramaya başlayabilir.
 
Ancak Dexia'nın hissedarları arasında hem Belçika hem de Fransa hükümetlerinin bulunuyor olmasının karmaşık bir çözüm sürecini beraberinde getireceği belirtiliyor.
 
HİSSELERİ YÜZDE 30 DÜŞTÜ
 
Elinde yüklü miktarda Yunanistan tahvili bulunan Dexia'nın hisseleri dünkü yüzde 10'luk değer kaybından sonra bugün de seans açılışında yüzde 30'u aşan sert düşüş yaşadı.
 
Banka'nın hisselerinde yaşanan bu sert düşüşün ardından, Belçika Maliye Bakanlığından gerekirse Dexia'ya yardım edilebileceği açıklaması geldi.
 
2008'DE YARDIM ALMIŞTI
 
Bir dönem belediyelere kullandırdığı kredi miktarı açısından dünyanın en büyük bankası olan Dexia, 2008 yılında yaşanan finansal kriz sonrası Belçika ve Fransız hükümetlerinden 6 milyar euro kurtarma fonu almıştı.
 
Amsterdam merkezli yatırım danışmanlığı şirketi analistlerinden Benoit Petrarque süreç ile ilgili değerlendirmesinde, "Dexia konusu oldukça karışık süreç... Banka'nın sahibi olan iki ülkenin, her ikisinin de kredi derecelendirme kuruluşlarının baskısı altında olması işi daha da zorlaştırıyor. Şu anda 2008'deki gibi istediğiniz şekilde nakit fonlama yapılabileceğiniz bir dönemde değiliz" dedi.
 
Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, kendi kendini fonlama konusunda zorluk yaşadığı gerekçesiyle dün Dexia'nın önemli üç birimi, not indirimi için incelemeye almıştı.