"Kürtüm diye dışlanmadım"

Yazar Yaşar Kemal, Kürt olduğu için dışlanmadığını belirterek "Bir kez bile ‘Sen Kürtsün’ demediler. Bütün Türkiye Yaşar Kemal’in köyü gibi olsun” dedi.

Kürtüm diye dışlanmadım
27 Mayıs 2013 Pazartesi 09:16 tarihinde eklendi.
Ünlü yazar Yaşar Kemal, memleketi Osmaniye’nin Gökçedam (Hemite) köyünde yeniden düzenlenen "Yaşar Kemal Parkı" ve yeni yapılan "Yaşar Kemal Kültür Evi"nin açılışını yaptı.
 
Alkışlarla kürsüye gelen Yaşar Kemal, çocukluk yıllarına dair anılarını paylaştı.
 
Kemal, “Bana bazı insanlar ‘Hemite, yani Hamit dede nedir?’ diye sorduklarında anlatırım. Hamit dede der ki; ‘Ben bu memlekette bir Kürt köyünde doğdum, Türk köyünde büyüdüm. Yalnız bu Hemite’de en sevgili çocuk bendim’ derdi. Bu denilecek, söylenecek bir şeydir. Şimdi biz bin senedir beraberiz. Bu memleketi yani Osmanlı memleketini demek istiyorum. Çok müthiş yapmışlardır. Ben Kürt çocuğuydum, ama oyun oynarken arkadaşlarımız kavga ederdi, herkesi döverlerdi. Ama beni dövmezlerdi. Bir kez bile bana ‘Sen Kürtsün’ diye laf söylemediler” diye konuştu.
 
Konuşmasında köyünü çok sevdiğini ve insanlarından hiçbir kötülük görmediğini vurgulayan Yaşar Kemal, şöyle devam etti:
 
“Hiçbir köylü ben Kürtüm diye dışlamadı. Biz cennette büyüdük. Hiçbir kötülük görmedim, anadan, babadan, dededen. Şimdi bağırıyorum yine buradan ve Türkiye bunu dinlesin, Türkiye bilsin, bütün Türkiye desin ki ‘Bütün Türkiye Yaşar Kemal’in köyü gibi olsun!’ Ben de bunu yazayım. Benim işim yazmaktır, konuşmak değildir. Bunu yazacağım ben de.”
 
Konuşmaların ardından Yaşar Kemal ve kent yöneticileri Yaşar Kemal Parkı ve Yaşar Kemal Kültür Evi’nin açılışını gerçekleştirdi.
 
Adını taşıyan kültür evini gezen Yaşar Kemal, gazetecilerin “Akil İnsanlar heyetini nasıl yorumluyorsunuz?” sorusunu, “Ben kabul edemezdim, etmedim zaten” diye kısa yanıt verdi.