Kuru fasülye dikim tanıtımı için tarla günü

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan tarımsal yeniliklerin yaygınlaştırılması projesi kapsamında, “Kuru ve Yeşil Fasulye Yerel Çeşit Adaylarının” tanıtılması amacıyla tarla ekim günleri düzenlendi.

Kuru fasülye dikim tanıtımı için tarla günü
18 Eylül 2013 Çarşamba 13:14 tarihinde eklendi.

Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Samsun İl Müdürlüğü işbirliği ile 2013 yılında kurulan çeşit ve çeşit adaylarının demonstrasyon (gösteri) amaçlı ekildiği alanları temsilen 19 Mayıs ilçesine bağlı Esentepe köyünde fasulye hasat tarla günü gerçekleştirildi.

Tarla günü açılış ve projenin tanıtım konuşmasını yapan proje lideri Dr. Hüseyin Özçelik, kuru fasulyenin de dahil olduğu yemeklik tane baklagillerin tüm dünyada olduğu gibi, Türkiye`de de insan beslenmesinde çok önemli bir yere sahip olduğunu vurguladı. Türkiye`nin dünya bakliyat üretiminde ilk 5 ülke arasında yer aldığını hatırlatan Özçelik, “Ülkemiz sahip olduğu bu tarımsal gücün korunması ve geliştirilmesi gerekmektedir. Kuru fasulye ıslahında temel amaç tüketici istekleri başta olmak üzere yüksek verim, hastalıklara, zararlılara ve stres şartlarına dayanıklılık ve özellikle de daha sağlıklı beslenme için zengin besin içerikli ürünleri üretmek. Samsun, kuru fasulye üretimi ve ticaretinde önemli bir merkez olma yolunda yürüyor.” dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven ise bakanlığın, tarımsal yeniliklerin yaygınlaştırılması amacına yönelik araştırma enstitüleri ve il müdürlüklerine önemli bir işbirliği misyonu yüklediğini söyledi. Güven konuşmasına şöyle devam etti: “Bu kapsamda uygulanan kuru fasulye projesinin ise başarıyla yürütüldüğünü, daha da önemlisi çiftçilerin beklentilerini karşılamaya yönelik önemli neticeler alındı, çalışmaları her yönüyle destekleyeceğiz, özellikle yüksek sıcağa ve kuraklığa dayanıklı çeşitlerin devreye sokulmasıyla, kuru fasulye üretiminde bu iki önemli risk ortadan kaldırıldı.”

Konuşmaların ardından üretici Bayram Keskin’e ait tarlada yapılan makineli hasat gerçekleştirildi.
Tarla günü etkinliğine; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Samsun İl Müdürü Kadir Güven, Karadeniz Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Kibar Ak, İl Müdür Yardımcısı Nail Kırmacı, 19 Mayıs İlçe Ziraat Odası Başkanı Bayram Konuş, Şube ve İlçe Müdürleri ile teknik elemanlar ve çok sayıda çiftçinin katıldı.


CİHAN