Kuşadası'nda 114 konut tahliye edildi

Aydın'ın Kuşadası ilçesinde, zemini kayan bölgede 114 konut tahliye edildi.

15 Kasım 2014 Cumartesi 14:10 tarihinde eklendi.

Tahliye edilen vatandaşlardan 182’ü otele yerleştirildi, bir bölümü ise akrabalarının yanına taşındı. Toprak kaymasını önlemek için çalışmaların devam ettiği belirtildi.

Kadınlar Denizi Mahallesi, Süleyman Demirel Bulvarı'nda, 2013 yılında başlanan inşaat ve fore kazık çalışmasından kaynaklandığı belirtilen zemin hareketliliği, üç sitede 63 konutun boşaltılmasına sebep oldu. Mücella Emgin, Dergah ve Özgün sitelerinden tahliye edilen vatandaşlar, bir apart otele yerleştirildi. Dün öğle saatlerinde, riskli binaların tahliyesine başlandı.

Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı, tahliyede belediye birimlerinin koordineli çalıştığını ve kısa süre içerisinde 63 konuttan 223 vatandaşın tahliye edildiğini açıkladı. Kayalı, “Evlerinden ayrı kalmak zorunda kalan vatandaşlardan, 182’si bir apart otele yerleştirildi.

Kuşadası Belediyesi'nce vatandaşlara battaniye, elektrikli soba, kumanya, temizlik malzemeleri dağıtıldı. Üç sitede 150’ye yakın evi tehdit eden zemin hareketliliğine, imar rantının neden olduğu ortaya çıktı. Arazinin, öndeki yoldan kot almak için iki yıl önce imarının değiştirildiği, ruhsat veya izin alınmadan, sözlü olur ile hafriyata başlandığı belirlendi. Belediye seçimleri sonrası fore kazık çalışmasının büyük bölümü tamamlanan çalışmaların denetlenmesi sırasında iki kez mühürlendi ve sorumluları hakkında suç duyurusunda bulunuldu.” dedi.

Belediye Fen İşleri Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada ise şunlar kaydedildi: “Ruhsatsız, izinsiz yapılan hafriyat ile büyük bir alan boşaltılmış. Ardından fore kazık çalışmasına başlanmış. Bu yılın mayıs ayında, yeni belediye yönetimi sırasında yapılan incelemede buradaki çalışmaların tümünün sözlü izinle yapıldığı, hiçbir yasal dayanağının ve ruhsatının olmadığı ortaya çıktı. İki kez mühürlendi.

Çalışmalar sürünce cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunuldu. Yüzde 90’ı tamamlanan kazık çakma çalışmasının bitirilmemesi durumunda telafisi imkansız sonuçlar ortaya çıkacağı görülünce, yetkili firma ve yapı denetim firmasının onayıyla sadece fore kazık çakma izni verildi. Kesinlikle hafriyat yapılmasına izin verilmediği gibi sıkı denetim getirildi. Eğer o kazıkların tamamlanmasına izin verilseydi, büyük bir facia yaşanacaktı.”


CİHAN