'Kuşların elçisi' şimdi çok mutlu

Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Sıkı, 289 farklı kuş türünün kuluçkaya yattığı, barındığı ve beslendiği İzmir Kuşcenneti'ne çok sayıda flamingonun üreme için geldiğini söyledi.

Kuşların elçisi şimdi çok mutlu
05 Mayıs 2014 Pazartesi 17:34 tarihinde eklendi.
Kendisini 'İzmir Kuşcenneti Elçisi' olarak tanıtan Prof. Dr. Sıkı, Çiğli Hava Üs Komutanlığı'ndan da uçakların bölgede uçmaması için yardım istedi.
 
Dünyanın en büyük yapay flamingo adası, 2012 yılında Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nün olumlu görüşü, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma İzmir Bölge Kurulu'nun izni ve Prof. Dr. Mehmet Sıkı'nın danışmanlığında, İzmir Kuş Cenneti'nde yapıldı. 'S' harfi şeklinde 6 bin 440 m2 yapay flamingo adasını flamingolar da benimsedi. Adanın uygun yerlerine flamingoları yeni adaya çekmek için yapay yuvalar yapılarak bu sene dünyada ilk defa yapay flamingo yuvalarına alçıdan flamingo yumurtası konuldu. Ayrıca yapılan 9 yuvaya da flamingoları çekmek için yapay flamingo maketleri yerleştirildi. 
 
Yapılan çalışmalara, İzmir Kuşcennetini Koruma ve Geliştirme Birliği ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, araç ve maddi destek sağladı. 
 
Prof. Dr. Mehmet Sıkı, "Bu sene Flamingolar yeni üreme adasına gelerek kuluçkaya yatmaya başladılar. Halen 2 bin 500 ile 3 bin flamingo yeni kuluçka adasında toplanmış olup bazıları kuluçkaya yatarken diğerleri yeni yuvalarını yapıyor. Kuşların elçisi olarak hedefimiz 6 bin 440 m2 adanın tamamının flamingolar tarafından kullanılmasını sağlayarak 12 -19 bin flamingonun İzmir Kuşcennetinde kuluçkaya yatmasını sağlamaktır" diye konuştu.
 
İzmir'in doğal zenginlik ve güzelliklerine değer katan flamingoların üremelerinin devamını sağlamak için; üreme adasına köpeklerin girmemesi, kuluçka adası etrafında insan çalışmalarının yazın Mart- Ağustos ayları arasında yapılmaması, kuluçka adası üzerinde ve civarında üreme döneminde eğitim uçakları ile helikopter uçuşları yapılmamasını da isteyen Prof. Dr. Mehmet Sıkı, "Bu konuda çevreye duyarlı olduğunu bildiğimiz Çiğli Hava Üs Komutanlığından daha duyarlı olmasını bekliyoruz. Aksi takdirde belirttiğimiz bu hususlardan birinin bile yerine getirilmemesi durumunda her an 3 bin 500-4 bin yavru ve yumurtayı kaybederek İzmir Kuşcennetinde flamingo katliamı yaşayabiliriz" dedi.

DHA