Kuyruk şehir merkezine ulaştı

Avrupa ülkelerinde yaşayan ve yaz tatillerini geçirmek için Türkiye’ye gelen işçilerin yaşadıkları ülkeye gitmek istemesi eziyete dönüştü.

Kuyruk şehir merkezine ulaştı
29 Ağustos 2013 Perşembe 13:05 tarihinde eklendi.
Avrupa’da yaşayan Türk işçileri yaz tatillerini memleketlerinde geçirdikten sonra yaşadıklara ülkelere dönüşü devam ediyor.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın Kapıkule'nin Bulgaristan tarafındaki Kaptan Andreevo Gümrük Kapısı’nda devam eden modernizasyon çalışması ve Bulgar tarafının insan kaçakçılığına karşı denetimlerini artırması nedeniyle tatilcilerin perşembe ve cuma günü yolculuğu tercih etmeyin uyarılarına rağmen, Avrupa’da yaşayan işçiler ve aileleri yola koyulunca, Avrupa’ya açılan 4 gümrük kapısı tamamen doldu, kuyruk gümrük sahasının dışına taştı. Bulgaristan sınırında bulunan Edirne’deki Kapıkule’de 10, Hamzabeyli’de 6, Yunanistan sınırındaki İpsala’da 10, Pazarkule Gümrük Kapısı’nda ise araç kuyruğu 8 kilometreye ulaştı.Pazarkule Gümrük Kapısı’nda oluşan kuyruk ise Meriç nehrinin karşı tarafındaki Karaağaç Mahallesi’ni geçerek Edirne kent merkezine doğru uzamaya başladı.
 
İSYAN ETTİLER
 
Kuyrukta kalan vatandaşlar ise, araçlarından inerek, ağaç gölgelerinde beklemeye başladılar. Yol üzerinde gıda üzerine işyerleri bulunan esnafı ise, bu kuyruk sevindirdi. Kuyrukta bekleyenler, araçlarının başına kurdukları yer sofrasına oturarak yemek yedi. Pazarkule Gümrük Kapııs yolunda 6 satatir kuyrukta beklediğini ve Almanya'ya gideceğini belirten Murat Yıldız, "Perşembe ve cuma günü gelemyin uyarısandan haberdar olduk. Ancak pazartesi günü iş başı yapmamız gerekiyor. O yüzden macburen yola koyulduk. Dünde aynı yoğunluk vardı. Hava çok sıcak ve beklemekten sıkıldık. Yol kenarında tuvalette yok. Çok sıkıntı çekiyoruz.Daha ne kadar bekleyeceğimiz belli değil."dedi.
 
KAPASİTENİN ÜZERİNDE ÇIKIŞ TALEBİ
 
Kapasitenin üzerinde bir çıkış talebi olduğunu belirten Edirne Vali yardımcısı ve Kapıkule Mülki İdari amiri Nedim Özırmak, “Bütün sınır kapılarında toplamının kapasitesi üzerinde bir çıkış talebi var. Şuanda biz Lesova’da Bulgar yetkililerle toplantı halindeyiz. İnsan kaçakçılığı ile ilgili bir toplantı talep ettiler. Bu toplantıda biz kapılardaki yoğunluğu gündeme getirdik. Belli bir nispette kontrollerde esneklik uygulayacaklar. Ancak kuyruğun nedeni kapasitenin üzerinde çıkış talebi olması dedi.
Son 24 saat içinde ise Kapıkule Gümrük Kapısı’ndan 4 bin 369 araçla birlikte 22 bin 217 kişinin çıkış yaptığı öğrenildi.Bugün ise bu rakamın, 4 gümrük kapısıyla birlikte çıkış yapan kişi sayısının 100 bine ulaşması bekleniyor.

DHA