Kuyumculara standart geldi

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, kuyumcu esnafının uyması gereken kuralların kısa bir süre önce Resmi Gazete’de yayımlandığını bildirdi.

Kuyumculara standart geldi
02 Mart 2014 Pazar 11:55 tarihinde eklendi.

Palandöken, “Kuyumcularımız artık siparişe göre altının ayarını belirleyecek. Yayımlanan standartla müşterisinin isteğine göre ürünün rengini belirleyerek altına şekil vermek de kuyumcu esnafımızın sanatına ve hünerli ellerine kalacak.” dedi.

Kuyumcu esnafının, ciladan çıkan ürünleri suyla yıkadıktan sonra el değmeden kurutma makinesine koyacağını belirten Palandöken, yazılı açıklamasına şöyle devam etti:

“Kurutma işleminden sonra iş yerinin damga ve patentini ürünün uygun yerine okunaklı biçimde ekler. Bir nevi sanatkarın imzasını atması gibidir. Müşterinin yönlendirmesi ve isteği üzerine, ürünü istenen renkte ve mine kullanarak hazırlar. Emek ve sabır işi olan kuyumculuk mesleğinin standartlara uygun olarak yapılması önemlidir.

Bin bir titizlikle hazırlanan ürünlerin teraziye gitmeden önce; ürün üzerinde patent ve damga, çatlak, kırık, kaynak hatası, renk, cila, rodaj taşması, mine hatası, mıhlama hatası gibi son kontrolleri çok dikkatli şekilde yapılacaktır.

Ürün, kalibrasyonu kontrol edilmiş, sıfırlanmış, su ayarı yapılmış, çevresel koşullardan etkilenmesini engelleyecek cam fanusa yerleştirilmiş hassas terazi ile tartılır. Ürünü güderi, bez gibi yumuşak kumaşlarla temizler ve lekelerinden arındırır. Poşetin ağzı kapalı olacak şekilde müşterisine teslim eder. Müşteri memnuniyeti kuyumcu esnafımız için çok önemli olduğundan azami dikkati gösterecektir.”

“EN AZ FİREYLE EN İYİ İŞİ BAŞARMAK”

Kuyumculuk mesleğindeki hassas noktaların altını çizen Palandöken “Yeni standartlarda çalışanların firesiz çalışma konusundaki eğitim ihtiyacı gözlem ve kontroller yoluyla belirlenir. İhtiyacı olanlara kıymetli metal, kıymetli taş ve metal alaşım ve alaşım uygulamaları eğitimi verilir.

Çalışanlar işlerine başlamadan önce fireyi önleyici iş elbiselerini giyerek, atölyedeki ızgara eksiklerini, eskiyen çekme kılıfı, kırık çekmece, kalem odası, kalem fanusu vb. yerleri kontrol eder. Böylelikle kuyumculuk mesleğine yeni başlayan veya devam ettiren çalışanların bilmeyerek bile fire vermesine engel olunur.” ifadelerini kullandı.


CİHAN