Kuzey İrlanda'yı şiddet korkusu sardı

Kuzey İrlanda’nın başkenti Belfast’ta İngiltere ile birlik yanlısı grupların gösterileri üçüncü gününde. Şimdiye kadar çıkan çatışmalarda 63 kişi yaralandı.

Kuzey İrlandayı şiddet korkusu sardı
05 Eylül 2012 Çarşamba 12:40 tarihinde eklendi.

 

Kuzey İrlanda'nın başkenti Belfast'ta molotof kokteylleri, tuğlalar, havai fişekler kullanarak saldırılarda bulunan birlik yanlısı protestan gruba, polis plastik mermilerle müdahale etmek zorunda kaldı.
 
Bölgenin Emniyet Müdür yardımcısı Will Kerr, "Yürüyüşler sorununun derhal çözülmesi gerekiyor. Beklemeye ve her gece sokaklarımızda şiddet yaşanmasına seyirci kalamayız. Bu meseleyi çözün, hemen şimdi çözün" açıklaması yaptı.
 
Emniyet Müdür yardımcısı Will Kerr, Belfast'ta 29 Eylül'de birlikçilerin büyük bir yürüyüşü daha olduğunu hatırlatarak, siyasilerden "çözümü son dakikaya bırakmamalarını" istedi.
 
Birlikçiler kendilerinin sürekli sınırlandığını buna karşılık ayrılıkçı Cumhuriyetçilere hiçbir kısıtlama getirilmediği gerekçesiyle geçtiğimiz pazar gecesi sokak gösterileri düzenlemişti.
 
Kuzey İrlanda'da İngiliz yanlısı Protestan birlikçiler ile ayrılıkçı Katolik Cumhuriyetçiler her yıl, aynı tarihte benzer güzergahlarda gösteri düzenlemek istiyor. İki grup bu nedenle sık sık karşı karşıya geliyor.
 
30 YILLIK ÇATIŞMA 1998'DE BİTMİŞTİ 
Kuzey İrlanda'da Protestan Birlikçiler, Katolik Cumhuriyetçiler ve İngiliz ordusu arasında 30 yılı aşkın devam eden savaş 1998'de imzalanan barış anlaşmasıyla sona ermişti.
 
İngiliz Kraliçesi İkinci Elizabeth, geçtiğimiz ağustos ayında, kardeşinin de ölümüyle sonuçlanan birçok saldırının sorumlusu olarak görülen, İrlanda Cumhuriyetçi Ordu’su (IRA) eski lideri Martin McGuinness'le görüşmüştü.

NTV