Kuzey Kore, akıllı telefon üretti

Son yıllardaki nükleer denemeleriyle adından söz ettiren Kuzey Kore, şimdi ise akıllı cep telefonu üreterek, dikkatleri çekti.

12 Ağustos 2013 Pazartesi 20:07 tarihinde eklendi.

Dünyanın en kapalı ülkesi olarak bilinen Kuzey Kore yönetimi, telekomünikasyon alanında adımlar atmaya devam ediyor. Android tabanlı ve Arirang adlı akıllı telefon ürettiğini duyuran Pyongyang yönetimi, cihazın kamerasının özellikleri hakkında detay vermedi. Sadece çözünürlüğünün yüksek olduğu belirtildi. Ülkede cep telefonu kullanıcı sayısının 2 milyonu aştığı tahmin ediliyor.

Genç lider Kim Jong-un, ülkedeki yabancılara sosyal medya kullanım izni vermişti ancak yerel halkın internete erişim hakkı bulunmuyor. Halk, uluslararası arama yapamıyor ve sadece iç hat numaralarını arayıp, gelen çağrılara cevap veriyor ve mesaj gönderip, alabiliyor.

Kore merkezi haber ajansı, telefonun üretildiği başkentteki 11 Mayıs Fabrikası’nı gezen ve burada konuşan Kim’in, telefonun halktan ilgi görmesinden memnun olduğunu ve Kuzey Kore markasını taşıyacak söz konusu telefonun milli gurur ve ‘’halka olan saygının göstergesi’’olacağını söylediğini duyurdu.

Konuşmasında Kim, Arirang’ın dış görünüşünün harika ve oldukça hafif olduğunu, ayrıca iletişim ve eğitim için gereken tüm özelliklere sahip bir telefon olduğunu ileri sürdü. Telefonun son teknolojiyle üretildiğini ve kamera çözünürlüğünün yüksek olmasının önemli olduğuna dikkat çeken Kim, güvenlik özelliği yüksek ve ülke standartlarına göre üretilen bu telefonun kendileri için önemli olduğunu ve insanların Kuzey Kore teknolojisini seveceğini iddia etti.


CİHAN