Kuzey Kore ile Çin arasında üst düzey görüşme

Kuzey Kore Halk Ordusu Politbüro Başkanı Choi Hea-ryong, temaslarda bulunmak için Çin’e gitti.

Kuzey Kore ile Çin arasında üst düzey görüşme
23 Mayıs 2013 Perşembe 12:37 tarihinde eklendi.

Son zamanlarda yaptığı füze denemeleri ile dış dünyaya karşı kapanan Kuzey Kore, tekrar normalleşme sürecine girdiğinin sinyallerini veriyor. Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un 'Özel Temsilcisi' sıfatı ile Çin’e giden Choi Hea-ryong, bazı üst düzey görüşmeler yapacak. Alınan bilgiye göre, Choi’ye Kuzey Kore İşçi Partisi Dışişleri Bürosu Başkanı Kim Seong-nam da eşlik edecek.

Kuzey Kore Halk Ordusu Politbüro Başkanı Choi’yi Çin’de Komünist Parti Dışişleri Bürosu Başkanı Wang Jialiü'nün karşıladığı bildirildi. İki bürokrat arasında üst düzey bir görüşme gerçekleştiği belirtildi. Kuzey Kore medyası görüşmeye ilişkin bir ayrıntı vermezken, Güney Kore medyasında yer alan haberlere göre Choi, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’e iletimesi üzere kendi lideri Kim Jong-un’un özel mesajını ilettiği ileri sürüldü.

Güney Kore medyasında yer alan yorumlara göre, füze denemeleri ile karşılıklı gerilen Kuzey Kore ile Çin ilişkilerinin, bu görüşme ile terkar normalleşeceği ön görülüyor. Bazı Kuzey Kore uzmanlarının görüşlerine göre, Kuzey Kore’nin başta ABD olmak üzere uluslararası kamuoyu ile ilişkilerin tekrar düzelmesi için Çin’den ricalarda bulunacağı aktarıldı. Öte yandan bazı basın organlarında çıkan haberde ise Çin’in Kuzey Kore’yi tekrar 6’lı görüşmeleri başlaması yönünde ikna etmeye çalışacağı ifade edildi.

Kuzey Kore Halk Ordusu Politbüro Başkanı Choi Hea-ryong’un Çin ziyareti, Kuzey Kore’de yeni liderin koltuğa oturmasından sonra iki ülke arasında yapılan ikinci üst düzey görüşme olarak kayde geçti. Yaklaşık 9 ay önce genç liderin eniştesi olan Milli Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Jang Seong-teak de Çin’e bir üst düzey ziyaret gerçekleştirmişti. Öte yandan bu ziyaret ile Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, ilk defa bir kişiyi kendi özel temsilcisi olarak başka ülkeye göndermiş oldu.


CİHAN