"Kuzey Kore insan haklarını ihlal ediyor"

Birleşmiş Milletler'in görevlendirdiği bir heyet, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un insan haklarını ihlal ettiği ve hukuka hesap vermesi gerektiği sonucuna vardı.

Kuzey Kore insan haklarını ihlal ediyor
17 Şubat 2014 Pazartesi 18:45 tarihinde eklendi.

Heyet, Kuzey Kore'de "ifade edilemez derecede otoriter" bir yönetimin var olduğunu açıkladı.

BM İnsan Hakları Konseyi’nin görevlendirdiği araştırma komisyonu, Kuzey Kore'deki insan hakları ihlalleri ile ilgili rapor yayınladı.

Heyetin tanıklığına başvurduğu Kuzey Koreliler arasında siyasal suçlu olmaları sebebiyle komünist rejim tarafından “işçi kampı” denilen yerlerde yıllarca ideolojik propagandaya maruz bırakılmış mahkumlar da yer aldı Bağımsız komisyona Avusturalya, Sırbistan ve Endonezya’dan gelen üç hâkim başkanlık etti.

BM Araştırma Başkanı Michael Kirby, dünyanın en kapalı rejimi olarak nitelendirilen K. Kore’nin lideri Kim'in kendi halkı üzerinde uyguladığı insan hakları ihlalleri ile ilgili iddialara cevap vermesi gerektiğini belirtti.

Yaptırım yetkisi bulunmayan heyet, Kuzey Kore liderinin Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde yargılanması için BM Güvenlik Konseyi'ne çağrıda bulundu.

"İNSAN HAKKI YOK Kİ İHLALİ OLSUN"

Ülkede yaşanan insan hakları ihlallerini değerlendiren Kuzey Kore’de İnsan Hakları İçin Sivil İttifak (NKHR) adlı aktivist grubu yetkilisi Joanna Hosaniak, "Burada insan haklarının ‘ihlalinden’ bahsedemeyiz çünkü ortada hiçbir insan hakkı yok.

Dolayısıyla olmayan bir şeyin ihlalinden bahsedemeyiz. Burası, sadece kendi kategorisinde değerlendirilebilecek inanılmaz bir ülke." dedi. Hosaniak, 367 sayfalık raporun, rejimin onlarca yıldır sakladığı bu durumu gözler önüne serdiğini dile getirdi.

KUZEY KORE: DIŞ GÜÇLERİN OYUNU

Komünizmle yönetilen ülkeden ise rapor sonuçlarını ret cevabı geldi. K. Kore, BM raporunun sahte delillere dayandığını belirtti. Pyongyang yönetimi, bu iddiaların kendilerine düşman dış güçler; ABD, Avrupa Birliği ve Japonya’nın oyunu olduğunu ileri sürdü.

Kuzey Kore yönetimi, Cenevre’de yapılan paneli ve yayınlanan raporu ülkenin iktidarını ve yönetim sistemini ‘insan hakları ihlali’ bahanesiyle zayıflatmak isteyen ülkelerin komplosu olarak değerlendirdi. 


CİHAN