Kuzey Kore’de ekonomi hareketleniyor mu?

Kuzey Kore’de bazı ekonomik hareketlenmelerin olduğu bildirildi.

Kuzey Korede ekonomi hareketleniyor mu?
26 Mayıs 2013 Pazar 11:09 tarihinde eklendi.

Son zamanlarda ekonomi ve tarım alanlarında reform uygulamalarının olacağı ileri sürülen Kuzey Kore'de ekonomi alanında bazı hareketlenmelerin olduğu bildirildi. Alınan bilgiye göre Pyongyang yönetiminin tabi bazı işletmelerin büyüyebilmesi için nakit problemini çözmeye çalıştığı aktarıldı. Kuzey Kore üzerinde uzmanlaşmış medya organlarında çıkan haberlere göre, Kuzey Kore yönetiminin bu problemi halkı para yerine ekonomik kart kullanmaya yönelterek çözmeye karar verdiği ifade edildi.

Kuzey Kore’de öteden beri Kuzey Kore Ticaret Bankası’nın çıkardığı ‘Narea’ adlı elektronik kart gündelik yaşamda kullanılıyordu. Genel itibariyle ülkeye gelen yabancılar tarafından kullanılan kartın, yeni düzenleme ile halkın daha çok kullanılması içik teşvik edilecek. Yeni düzenleme kapsamında Koryo Bankası'nın da yeni bir elektronik kart ürettiği aktarıldı.

AVM’LER DE ARTIŞ VAR

Kuzey Kore’de yeni dönemde göze çarpan en belirgin şey ise AVM’lerin sayısındaki artış. Eskiden ülkedeki muhafazakar komünistlerden dolayı karşı çıkılan alışveriş merkezleri artık büyük şehirlerde görülmeye başlandı. Başkent Pyongyang’daki AVM’lerde Koreli kadar yabancıların da göze çaptığı bildirildi. Kuzey Kore yanlısı yayın yapan Minjok.com adlı sitede yer alan habere göre, yeni açılan AVM’ler başka ülkelerdeki alış-veriş merkezlerini aratmayacak seviyede.


CİHAN