Kuzey Kutbu çok ısındı

Kuzey Kutup bölgesindeki egemenlik haklarıyla ilgili mücadele yeniden kızışıyor

Kuzey Kutbu çok ısındı
06 Temmuz 2011 Çarşamba 10:28 tarihinde eklendi, 1.282 kez okundu.

 

Dünya enerji kaynaklarının dörtte birinin yer aldığı Kuzey Kutup bölgesindeki egemenlik haklarıyla ilgili mücadele yeniden kızışıyor. Kanada Savunma Bakanı Peter MacKay’ın, ülke tarihinin en büyük askeri tatbikatının önümüzdeki ay Kuzey Kutbu’nda yapılacağını açıklaması bölgedeki tansiyonu yeniden yükseltti. Rusya’nın yanıtı ise “bölgeye iki tugay göndereceğini açıklamak” oldu.
 
Kanadalı Bakan MacKay, “Operation Nanook” adı verilen tatbikatın ağustos başında başlayacağını ve 1 ay süreceğini söyledi. Tatbikata ilk kez 1000 asker, savaş gemileri, CF-18 savaş uçakları ile hava lojistik ulaştırma ekiplerinin katılacağını belirten Savunma Bakanı, tatbikat alanı olarak Baffin Adası’ndan Ellesmere Adası’na kadar Kanada’nın Kuzey Kutbu’ndaki karasularının kullanılacağını bildirdi.
 
Bu açıklamanın ardından Rusya Savunma Bakanı Anatoly Serdyukov, ülkesinin de önümüzdeki ay iki tugayı bölgeye tatbikat amaçlı sevkedeceğini açıkladı. Ayrıca nükleer enerjiyle çalışan araştırma gemisi Rossiya’nın da bölgeye gönderileceği belirtildi. Geminin amacı, kutup bölgesinin önemli bir kısmının Sibirya’nın kara uzantısı olduğu ve Rusya’nın kıta sahanlığı içinde kaldığı ispatlamak olacak. Moskova bu araştırmanın sonuçlarını BM’ye sunacak. Rus araştırmacılar, 2007’de deniz altı ile kutup bölgesinde denizin dibine inerek Rus bayrağı dikince krize neden olmuştu.