Kuzey Kutbu'nu kurtar

Kuzey Buz Denizi'nde kutup ayılarının yaşam alanlarının yok olmasına neden olduğu gerekçesiyle, petrol aramaları ve sürdürülebilir olmayan balıkçılığın durdurulması için Greenpeace'in başlattığı imza kampanyasına, dünya genelinde 500 bine yakın destek sağlandığı bildirildi.

Kuzey Kutbunu kurtar
11 Temmuz 2012 Çarşamba 11:50 tarihinde eklendi, 2.938 kez okundu.

 

Greenpeace Akdeniz Ofisi İletişim Sorumlusu Gülçin Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Greenpeace'in Kuzey Kutbu ve kutup ayılarını kurtarmak için 21 Haziran 2012'de başlattığı kampanyanın, Greenpeace'in 40 yılı aşkın tarihindeki en büyük kampanya olduğunu söyledi. 
     
Kutup ayılarının, iklim değişikliğiyle buzulların erimesinden dolayı yemek bulamadıklarını, buzullar eridikçe yaşayabilecekleri başka kara parçaları aradıklarını belirten Şahin, bazen yemek bulmak için anneleriyle uzun mesafeleri yüzmek zorunda kalan yavruların ise dibe batıp can verdiklerini ifade etti. 
     
Şahin, karaya çıkabilenlerin de yemek bulamadıkları için ölüm tehdidiyle karşı karşıya olduklarına dikkati çekerek, ''Manzara bu kadar kötüyken, petrol endüstrisi bu yaz Kuzey Kutbu'na girmeye hazırlanıyor. Eriyen buzullar, petrol çıkarma gemilerinin şu ana kadar giremedikleri yerlere ulaşmasına olanak yaratıyor. Kuzey Kutbu'ndaki buzulların erimesinin baş sorumlusu olan büyük petrol şirketleri, kendi yarattıkları bu felaketten fayda sağlama peşinde. Hem de bu acı manzarayı daha içler acısı hale getirmek pahasına'' dedi. 
     
Türkiye 7. sırada-     
     
Petrol şirketlerinin Meksika Körfezi'nde yarattığı felaketin bir benzerinin Kuzey Kutbu'nda yaşanmasının engellenmesi ve kutup ayılarının evinin kurtarılması gerektiğini belirten Şahin, şöyle konuştu: 
     
''Kuzey Buz Denizi'nde kutup ayılarının yaşam alanlarının yok olmasını önlemek için petrol aramaları ve sürdürülebilir olmayan balıkçılığın durdurulması amacıyla Greenpeace'in başlattığı imza kampanyasına dünya genelinde 500 bine yakın destek sağlandı. 
     
Türkiye'de ise bu kampanyaya imza verenlerin sayısı şimdilik 28 bin 423'e ulaştı. Türkiye, kampanyanın sürdürüldüğü ülkeler sıralamasında 7'nci. İlk sırada Meksika var. Bu ülkeyi Arjantin, ABD, İtalya, İspanya, Fransa ve Türkiye takip ediyor. Diğer ülkeler ise İngiltere, Rusya ve Belçika. Herkesin bu acil çağrımıza destek vermesini bekliyoruz.'' 
     
Katılımcıların isimleri kapsüle yazılacak- 
     
Şahin, kampanyaya katılan ilk 1 milyon kişinin isimlerinin Kuzey Kutbu'nda inşa edilecek kapsüle yazılacağını da söyledi. 
     
Bu kapsülün, buzların 4 kilometre altındaki deniz yatağına yerleştirileceğini bildiren Şahin, ''Bu imzaların üzerine Kuzey Kutbu'nu korumak için bir araya gelen 1 milyon kişiyi simgeleyen dev bir bayrak dikilecek. Hep beraber dünya liderlerinden, bölgenin petrol aramaya ve endüstriyel balıkçılığa kapatılmasını talep edeceğiz'' dedi. 
     
-Kampanyaya ünlü isimler katıldı- 
     
Şahin, kampanyaya pek çok ünlü ismin de destek verdiğini söyledi. 
     
Kuzey Kutbu'nda küresel bir koruma alanı oluşturulması için dünyaca ünlü Hollywood yıldızları, çevreciler, rock yıldızları ve kutup kaşiflerinin güçlerini birleştirdiğini ifade eden Şahin, ''Kampanyaya imzaları ile destek veren pek çok ünlü isim arasında 'Zeyna' rolü ile tanınan Lucy Lawless, Beatles üyelerinden Paul McCartney, ünlü İspanyol yönetmen Pedro Almodovar, aktörler Javier Bardem, Robert Redford, aktris Penolope Cruz ve Radiohead grubunun solisti Thom York da bulunuyor'' diye konuştu.