Kuzguncuk'ta ağaç katliamı

Üsküdar Belediyesi'nin Kuzguncuk Bostanı'nda yaptığı kontrolsüz ve habersiz 'budama'ya halk tepki göstererek suç duyurusunda bulundu.

Kuzguncukta ağaç katliamı
24 Nisan 2014 Perşembe 11:46 tarihinde eklendi.
Üsküdar Belediyesi'nin Kuzguncuk Bostanı'nda yaptığı kontrolsüz ve habersiz "budama"ya halk tepki göstererek suç duyurusunda bulundu.
 
Kuzguncukluların 30 yıldır yapılaşma tehdidinde karşı mücadele ettiği bostanda, son iki yıldır halk kendi imkanlarıyla tarım yapıyor.
 
Mart ayının ortasında Üsküdar Belediyesi, Vakıflar 2. Bölge Müdürlüğü’nden bostanı ayda 21 bin liraya bir yıllığına kiralamıştı.
 
Bianet'in haberine göre, bu sabah Park Bahçeler Genel Müdürlüğü'nden bir ekip saat 09:00'da kimseye haber vermeden bostana girerek "budama" adı altında kesim işlemleri yaptı. Bunu duyan Kuzguncuklular hemen bostana gelerek müdahale etti.
 
Nar ağacını kestiler
Kuzguncuklular Derneği Başkanı Tülay Onat Akabey, belediyenin "budama" diyerek yaptığı çalışmada ekiplerin nar ağacını, ağaççıkları, bögürtlen, defne ve erguvanları kestiğini söyledi.
 
"Bostanı besleyen sistemin bir kısmını yok ettiler. Biz hemen müdahale etmesek devam edeceklerdi. Şimdi durdurduk ve nöbet tutuyoruz. Suç duyurusunda da bulunduk. Biz belediye başkanını ile geçen hafta karşılaştığımızda 'buranın neye ihtiyacı var' diye sormuştu. Biz de 'budanmaya ve temizlenmeye' demiştik. Ancak talebimiz bu değildi. Budama ve temizleme işlemi için bir proje gerekiyor. Bizimle hiç konuşmadan, uzman getirmeden yapıyorlar. Bu yaptıkları ne doğru bir yöntem ne de doğru bir zaman."
 
Akabey, yeni belediye başkanı Hilmi Türkmen ile henüz bir araya gelip görüşemediklerini ve bir yıllığına 21 bin liraya kiraladıkları bu yerde ne yapmak istediklerini tam olarak bilmediklerini söyledi.
 
Halk güven sorunu yaşıyor
Bir önceki Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara, bostanı kiraladıktan sonra tarım yapan insanlarla işbirliği içinde olacaklarını bostan olarak bilinen bu yeşil alanı koruyarak çocukların organik tarım yapmayı öğrenebileceği bir hobi bahçesi olarak kullanmayı düşündüklerini söylemişi.
 
Ancak 1986 yılındaki imar plan tadilatılarında bostanın yerine "okul" fonksiyonu getirilmesinden ve 30 yıl boyunca sürekli yapılaşma tehdidi altında olmasından dolayı, halk güven konusunda sıkıntı yaşıyor.
 
Sultan Mehmet Reşat döneminden kalan 16 bin 445 metrekarelik yeşil alan, uzun yıllar bostan olarak kullanılmıştı. Bostan son sahibi Rum İspiro Şoro'dan 1977’de Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne geçmişti. Bostana, İspiro Şoro’nun oğlu İlia Şoro’dan dolayı Kuzguncuklular İlia’nın Bostanı da diyor.