Ladin'in yerine o geçecek

Mısır doğumlu doktor ve cerrah olan Eymen El Zevahiri El Kaide'nin ikinci lideri, Osama bin Ladin'den sonra muhtemelen örgütün başına o geçecek

Ladinin yerine o geçecek
02 Mayıs 2011 Pazartesi 13:46 tarihinde eklendi, 1.225 kez okundu.

 

Mısır doğumlu doktor ve cerrah olan Eymen El Zevahiri El Kaide'nin ikinci lideri, Osama bin Ladin'den sonra muhtemelen örgütün başına o geçecek.
 
Zevahiri
 
Zevahiri El Kaide'nin baş organizatörü olarak tanımlanıyor ve Osama bin Ladin'in en yakın danışmanıydı.
 
Zevahiri ve Bin Ladin 1980 ortalarında Peşavar'ın kuzeybatı Pakistan şehrinde Afganistan'da Sovyetlere karşı savaşan mücahit gerillalarına destek vermek için bir araya geldi.
 
1951 yılında Kahire'nin tanınmış ailelerinden birinin oğlu olarak dünyaya geldi, Zevahari farmakoloji profesörü bir babanın oğlu ve Arap dünyasındaki en önemi camilerden birinin imamı olan Al Azhar'ın torunu.
 
1974'te Mısır'ın en prestijli tıp okulundan mezun oldu.
 
1973'te Mısır İslami Cihadı kurulduğunda, onlara katıldı. Mısır başkanı Enver Sedat'a 1981 yılında yapılan suikastta yakalanan 301 kişi arasında vardı.
 
EL KAİDE İLE BAĞLANTILI ÖRGÜTLER
 
Terör ağı El Kaide'nin lideri Usame bin Ladin'in Amerikan güçlerince öldürülmesinin ardından, İngiltere ve ABD gibi ülkeler El Kaide'nin kolu ya da örgütle bağlantılı grupların saldırılarından endişe ediyor.
 
Arap Yarımadası, Kuzey Afrika ve Irak'ta El Kaide'yle bağlantısı olan belli başlı örgütler şunlar:
 
ARAP YARIMADASI EL KAİDESİ (AQAP): El Kaide'nin Yemen ve Suudi Arabistan'daki kanatlarının 2009 yılında birleşmesiyle AQAP olarak ortaya çıktı. Merkezi Yemen'de bulunuyor.
 
AQAP'nin Yemenli lideri Nasır El Veheysi, babası Yemen doğumlu olan Bin Ladin'e yakın bir isim olarak biliniyor.
 
Yemen Dışişleri Bakanlığı, ülkede 300 AQAP militanı olabileceğini bildiriyor.
 
El Kaide'nin 11 Eylül 2001'de ABD'de düzenlediği terör saldırılarından yaklaşık bir yıl önce, Ekim 2000'de El Kaide, Yemen'in Aden limanında demirli Amerikan USS Cole gemisini bombalamış, 17 Amerikan askeri ölmüştü.
 
AQAP, 25 Aralık 2009'da da ABD bağlantılı bir uçağı bombalama girişiminin sorumluluğunu üstlenmişti.
 
Arap Yarımadası El Kaidesi geçen yıl Yemen'de, İngiliz Büyükelçiye suikast girişiminin de aralarında bulunduğu bazı saldırılar düzenlemişti.
 
MAGRİB EL KAİDESİ (AQIM): Cezayirli militan Abdülmelik Drukdel'in liderliğini yaptığı örgüt Ocak 2007'de, Cezayir Selefçi Vaaz ve Savaş Örgütünün içinden ortaya çıktı.
 
Cezayir güvenlik güçlerine karşı savaş başlatan Selefçiler, ancak 2006'nın sonlarında daha geniş bir cihat ideolojisi benimseyerek, El Kaide ile ittifak yaptı.
 
AQIM, 2007 yılında hükümet, güvenlik güçleri ve Cezayir'deki BM bürolarına düzenlediği saldırılarla kendini gösterdi. Cezayir güvenlik güçlerinin AQIM hücrelerini çökertmeye başlamasıyla 2008'den bu yana saldırıları azalarak sona erdi.
 
Kesin istihbaratlar kısıtlı olmasına rağmen, uzmanlar Moritanya, Mali'nin kuzeyi ve Nijer'de birkaç yüz militanın faaliyet gösterdiğini belirtiyor.
 
AQIM'nin son dönemlerdeki en büyük faaliyetleri Batılıları kaçırarak karşılığında fidye istemek.
 
IRAK EL KAİDESİ (AQI): Örgüt Ürdünlü militan Ebu Musab El Zerkavi'nin Usame bin Ladin ve El Kaide'ye bağlılık sözü vermesiyle Ekim 2004'te kuruldu.
 
Zerkavi'nin 2006'da öldürülmesinden sonra, Ebu Hamza El Muhacir olarak da bilinen Mısır doğumlu Ebu Eyüb El Masri liderliği aldı.
 
Ekim 2006'da El Kaide liderliğindeki Mücahit Şurası Konseyi, El Kaide'yle bağlantılı Sünni militan örgütleri ve Ebu Ömer El Bağdadi'nin lideri olduğu aşiretleri Irak İslam Devleti şemsiyesi altında topladı. Bir sonraki yıl Irak İslam Devleti, "savaş bakanı" El Masri olmak üzere 10 kişilik kabine kurdu.
 
18 Nisan 2010'da Ebu Eyüb El Masri ve Ebu Ömer Bağdadi, Irak ve Amerikan güçlerince öldürüldü.
 
Irak İslam Devleti, bir ay sonra yönetim kurulunun, El Bağdadi ve El Masri'nin yerine Ebu Bekir El Bağdadi El Hüseyni El Kureyşi'yi lider, Ebu Abdullah El Hasani El Kureyşi'yi de yardımcısı olarak belirlediğini açıkladı.