''Laparoskopik cerrahi'' obezitelerin umut ışığı oldu

Düzce Üniversitesi (DÜ) Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde obezite hastaları laparoskopik cerrahiyle fazla kilolarından kurtuluyor.

Laparoskopik cerrahi obezitelerin umut ışığı oldu
08 Nisan 2012 Pazar 12:21 tarihinde eklendi, 1.270 kez okundu.

Geçen yıl başlatılan ve her geçen gün tercih edilen bir uygulama haline gelen ''laparoskopik yöntemle obezite cerrahisi'', fazla kilolarından kurtulmak isteyen obezite hastaları için umut kaynağı oluyor. 
    
DÜ Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Klinik Şefi Prof. Dr. Mevlüt Pehlivan, AA muhabirine yaptığı açıklamada geçen yıl başlattıkları cerrahi yönteme ilginin her geçen gün artış gösterdiğini anlattı. 
    
Sağlık Bakanlığı'nın obezite hastalarının tedavisi için gönderdiği donanımların, hastalar için umut ışığı olduğunu ifade eden Pehlivan, ''Geçen yıla oranla daha fazla obezite ameliyatı yapmaya başladık. Her geçen gün hasta sayımızda da artış trendi gözlemliyoruz, takip ettiğimiz hasta grubumuzdaki sonuçlardan memnunuz'' dedi. 
     
-33 yaşında 205 kilo- 
     
Hastaneye müracaat eden 33 yaşındaki Nagi Saydam'ın 205 kilo olduğuna işaret eden Pehlivan, Saydam'ın 6 aylık tedavi sürecinde 47 kilo zayıfladığını söyledi. 
    
Tedavi sürecinin çok boyutlu yürütüldüğünü anlatan Pehlivan, sözlerini şöyle tamamladı: 
    
''Cerrahi tedaviye gelen hastaların psikolojik olarak durumunun değerlendirilmesini tercih ediyoruz. Diyet ve bütün alışkanlık tedavilerinin tamamında hastaların psikolojik durumunun değerlendirilmesinin önemli olduğu yadsınamaz bir gerçektir. Bu nedenle hastaları, diğer aşama olan diyet ve endekronolojik değerlendirmeleri geçtikten sonra kabul ediyoruz. 
    
Mutlaka tedavi öncesi psikiyatri uzmanından destek alıyoruz. Sorun yaşanması halinde ilgili birimlerle tekrar görüştürüyoruz. Doğrusu hep birlikte bir takım çalışması yürütüyoruz.'' 
     
-''Yarım kase çorba yeseniz doyuyorsunuz''- 
     
DÜ'de gördüğü tedaviyle 6 ayda 47 kilo zayıflayan Nagi Saydam, tedavi için Zonguldak'tan Düzce'ye geldiğini söyledi. 
    
Hastaneye geldiğinde 205 kilo olduğunu belirten Saydam, ''Başvuru yapar yapmaz tedaviye başladık. Bu zamana kadar boşuna sıkıntı çekmişim. Yürüme açısından olsun, gezme açısından olsun inanılmaz rahatladım. Yaklaşık 50 kilo verdim. Yürümekte çok zorlanıyordum. İşyerine bile bazen taksiyle gidiyordum ama beni büyük bir dertten kurtardılar. Hocalarıma çok teşekkür ediyorum'' diye konuştu. 
    
''Kilolarımdan kurtulur kurtulmaz, kendimi hayata daha çok adamaya başladım'' diyen Saydam, ideal kiloya kadar zayıflamayı düşündüğünü vurgulayarak, ''Normal kiloya kadar inmeye çalışıyorum. Zaten bu tedavinin ardından yarım kase çorba yeseniz bile hemen doyuyorsunuz. Artık yemek yemeyi istemiyorum. Benim durumumda olan herkese tavsiye ediyorum. Gelsinler, tedavi olsunlar. Pişman olmayacaklar'' ifadelerini kullandı.