Leman'ın 4+4+4 kapağına ceza

Büro Emekçileri Sendikası’nın (BES) 4+4+4 sistemini eleştirmek için hazırladığı afişte Leman dergisinin Başbakan Tayyip Erdoğan’ı çizdiği kapak kullanıldı.

Lemanın 4+4+4 kapağına ceza
20 Ağustos 2013 Salı 12:08 tarihinde eklendi, 1.759 kez okundu.
Afişi Adana’da görev yaptığı vergi dairesinde sendika panosuna asan memura çalıştığı kurum tarafından “uyarı cezası” verildi.
 
Cumhuriyet'ten Alican Uludağ'ın haberine göre Gelir İdaresi Başkanlığı’na bağlı Adana Vergi Dairesi’nde memur olarak çalışan Süleyman İnal, sendikasının 4+4+4 sistemine karşı Ankara’da yapılacak mitingi duyurmak için hazırlanan afişini kurumdaki sendika panosuna astı. Leman'ın Eylül 2012'de yaptığı kapak getirilen yeni sistemin "gerici eğitimi" dayattığını ifade ediyordu ve afişte bu görsele yer verilmişti. Afişin üzerine “Irkçı, gerici, piyasacı 4+4+4’e karşı çocuklarımıza, okullarımıza, geleceğimize sahip çıkıyoruz! 15 Eylül 2012 Cumartesi günü Ankara’dayız” yazıyordu.
 
Afişte kullanılan Leman’ın kapağında, 4+4+4 sistemine geçilmesiyle küçük yaştaki çocuklarını okula göndermemek için hastanelerden rapor alan velilere tepki gösteren Başbakan Tayyip Erdoğan'a mizahi bir eleştiri yapılmıştı. Kapağın üst yazısında, “66 aylık çocuklarını okula göndermemek için rapor alan velileri, ihanet etmekle suçlayan Tayyip Erdoğan, ‘66 aylık çocuklara rapor alan aileler, evladına gerizekalı diyor’ dedi” ifadeleri kullanıldı. Kapakta, Başbakan Erdoğan olarak tasfir edilen kişi, rapor alan 66 aylık bir çocuğa “Gerizekalı! Gerizekalıı!” derken, buna karşılık ağlayan çocuk ise “Üühü! Anne şu amca bana gerizekalı diyor... Ühü ühü!” ifadelerini kullanıyor. Erdoğan ise “Kapı gibi raporun var, yalan mı..!” karşılığını veriyor.
 
İşte bu Leman kapağını içeren afişi sendika panosuna astığı gerekçesiyle Adana Vergi Dairesi Başkanlığı, BES üyesi memur Süleyman İnal hakkında disiplin soruşturması başlattı. Konuyu soruşturması için görevlendirilen Barış Evren, hazırladığı raporunda afişin üzerinde yazan ifadeler ile Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı’na ait bir karikatürün yer aldığı afişi astığı gerekçesiyle 657 sayılı Devlet Memurları Yasası’nın 125/A-e maddesinde düzenlenen “Devlet memuru vakarına yakışmayan tutum ve davranışta bulunmak” suçundan uyarı cezasıyla cezalandırılmasını önerdi. Adana Vergi Dairesi de rapor doğrultusunda memura uyarı cezası verdi. Süleyman İnal, bu cezaya karşı itiraz etti.

 
Ödül ve ya başarı belgesi yok
 
Cezaya ilişkin itirazı değerlendiren GİB Merkez Disiplin Kurulu, kınamayı onayladı. Kararın kısa gerekçesinde, “Adı geçenin işlediği fiilen sabit ve verilen cezanın da bu fiile uygun olduğu kanaatine varılmıştır. Ayrıca ödül veya başarı belgesi bulunmayan ilgilinin geçmiş çalışmaları kurulumuzca incelenmiş, ancak lehine değerlendirilmemiştir” denildi. BES’in avukatlarından Duygu Demirel ise karara idare mahkemesinde itiraz etti.