Lenin mozolesi ziyarete açıldı

Rusya’nın başkenti Moskova’daki Kızıl Meydan’da bulunan SSCB’nin kurucusu Vladimir Lenin’in mozolesi, 9 aylık tamiratın ardından halkın ziyaretine açıldı.

Lenin mozolesi ziyarete açıldı
15 Mayıs 2013 Çarşamba 14:47 tarihinde eklendi.

Rusya Federal Koruma Servisi (FSO) Sözcüsü Sergey Devyatov,“Mozolenin restorasyon çalışmaları Nisan ayının sonunda bitti. Fakat Kızıl Meydan’da düzenlenen askeri tören (9 Mayıs) nedeniyle mozole kapalı idi. 15 Mayıs’ta ziyarete açıldı.” dedi.

Restorasyon çalışmalarının binanın temel alanında yapıldığı kaydedildi. Uzmanlar, özellikle temel alanında yaklaşık 80 yıldır bakım yapılmadığına işaret ediyor. Mozolenin içinde ise restorasyon çalışmalarının yapılmadığı ve Lenin’in mumyalanmış cesedinin binanın içinden çıkarılmadığı belirtildi.

FSO sözcüsü, “Tüm çalışmalar mozolenin dış kısmında yapıldı. Binanın temeline 350’den fazla beton kazık çakıldı. Böylece temel sağlamlaştırıldı. Bu bölgede daha önce yapılan jeofizik araştırmalar sonucunda temelin sağlam olmadığı tespit edilmişti. Allah’a şükür ki mozoleye hiç bir zarar verilmedi.” bilgisini verdi.

Mozolenin tarihi rengine tekrar kavuşturulduğunu sözlerine ekleyen Devyatov, “Tarihi rengin ne zaman kaybolduğunu tespit edemedik, belki 1940’lı yıllarda kaybolmuş.” dedi.
1930 yılında inşa edilen mozolede en son 1970 yılında temel alanı hariç, geniş çaplı restorasyon çalışmaları yapılmıştı.

1924 yılında hayatını kaybeden Lenin’in cesedi mumyalanarak önce ahşap bir mozoleye, sonra da şimdiki yerine konulmuştu.


CİHAN