Leonhard Euler kimdir?

Google, ana sayfasında yer verdiği interaktif doodle ile İsviçreli matematikçi Leonhard Euler’in doğum gününü kutladı.

Leonhard Euler kimdir?
15 Nisan 2013 Pazartesi 08:56 tarihinde eklendi, 2.774 kez okundu.

 

Google, ana sayfasında yer verdiği interaktif doodle ile İsviçreli matematikçi  Leonhard Euler’in doğum gününü kutladı.
 
Bilim dünyası tarafından 18’inci yüzyılın en önemli matematikçisi olarak kabul edilen Euler, modern matematik terminolojisini öne süren isim olduğu gibi, sıvı dinamikleri de dahil olmak üzere mekanik, optik ve gökbilim alanında da önemli çalışmalarda bulundu.
 
Basel kentinde 15 Nisan 1707 yılında doğan Euler, dönemin önde gelen Avrupalı matematikçilerinden biri olan Johann Bernoulli tarafından eğitildi. Aynı zamanda Euler ailesinin yakın arkadaşı olan Bernoulli, oğlunun papaz olmasını isteyen babasını ikna ederek, Euler’in mükemmel bir matematikçi olmasını sağladı.
 
 
RUSYA VE ALMANYA ARASINDA GEÇEN HAYAT
Euler, Mayıs 1727’de Rusya’ya giderek St. Petersburg’a yerleşti. Rusça öğrenen ve çalışmalar yaparken eğitim de veren Euler, Rus donanmasında hekim olarak iş buldu. Rusya’nın Avrupa ile arasında olan bilimsel açığının kapanması için büyük çaba veren Euler, 1734 yılında Katharina Gsell ile evlendi. Euler, Rusya’da yabancı bilim insanlarının gözden düşmeya başlaması üzerine 1741 yılında Prusya Kralı Büyük Frederik’in teklifini kabul ederek Berlin Akademisi’ne geldi.
 
Berlin’de 25 yıl yaşayan Euler, bu süreçte 380’den fazla makale yazdı. Euler, Büyük Katerina’nın tahta geçmesinin ardından 1766 yılında tekrar Rusya’ya dönen Euler, burada birçok trajedi ile karşılaştı. 1771’de yaşanan büyük bir yangın tüm malvarlığına ve neredeyse yaşamına mal olan Euler, üç yıl sonra 40 yıllık eşi Katharina’yı kaybetti.
 
Euler, 17 Eylül 1783 günü akademisyen Anders Johan Lexell ile yeni keşfedilen Uranüs gezegeni hakkında sohbet ederken beyin kanaması geçirdi ve birkaç saat sonra öldü. Euler, Vasilievsky Adas’ında, eşi Katherina’nın yanına gömüldü.