Libya ateş altında!

ABD ve Fransa’nın dün akşam başlattığı va sabaha karşı ara veilen 'Şafak Yolculuğu'nun ikinci dalgası öğle saatlerinde başladı.

Libya ateş altında!
20 Mart 2011 Pazar 08:41 tarihinde eklendi, 2.508 kez okundu.

 

Birleşmiş Milletler’in (BM) Libya'ya müdahaleye yeşil ışık yakan kararının ardından, dün akşam Libya’ya operasyon başlatıldı. Sabah saatlerine kadar devam eden ilk dalga saldırılardan sonra, bugün öğle saatlerinde ikinci dalga operasyon başladı.
 
Fransız Ordusu, hava saldırılarının bugün de devam ettiğini açıkladı. İngiltere ise savaş uçaklarının Trablus'taki hava savunma sistemlerinin vurulduğunu bildirdi. Savunma Bakanlığı sözcüsü General John Lorimer hedeflerinin Trablus hava sahası olduğunu açıkladı. ABD CBS televizyonu da Amerikan jetlerinin Libya'daki havaalanlarını vurduğunu bildirdi.
 
İLK DALGA DÜN AKŞAM BAŞLADI
Amerika Birleşik Devletler’inin komutasında ‘şafak yolculuğu’ adı verilen operasyon, dün akşam TSİ 18.45'te Fransız uçaklarının bazı askeri hedefleri vurmasıyla başladı. El Cezire Televizyonu, uçakların 4 tankı vurduğunu duyurdu. Hava operasyonun Bingazi’nin 100-150 kilometre çevresini kapsadığı öğrenildi. Libya devlet televizyonu, bir Fransız uçağının düşürüldüğünü iddia etti. Fransa Genelkurmay Başkanlığı ise haberi yalanlayarak, uçaklara ateş açıldığı ancak operasyona katılan 20 uçağın da üslerine geri döndüğünü açıkladı.
 
 
ABD DENİZDEN FÜZEYLE VURUYOR 
Fransız uçaklarının saldırısından sonra ABD ve İngiliz savaş gemilerinden, Libya'daki hedeflere seyir (cruise) füzeleri fırlatıldı. Fırlatılan 112 seyir füzesinin, toplam 20 hedefi vurduğu açıklandı. Hedef alınan noktaların, koalisyon güçleri hava kuvvetleri pilotları için tehlike yaratabilecek hedeflerle, sivillere zarar vermesi mümkün olabilecek hedefler olduğu belirtildi.
 
Füze saldırılarının ana amaçlarından birinin, "insanlı savaş uçağı uçuşlarının yapılmasının koşullarını oluşturmak olduğu" kaydedildi.
 
'48 KİŞİ ÖLDÜ, 150 KİŞİ YARALANDI' 
Libya'da uluslararası koalisyon tarafından birkaç kente yönelik hava saldırısında "
 
Libya silahlı kuvvetleri devlet televizyonundan yaptığı açıklamada duyurulan açıklamasında, saldırıda Trablus'un yanısıra, Sirte, Bingazi, Misrata ve Zuvara'nın vurulduğu ve 'sivil bölgelerde' 48 kişinin öldüğü, 150 kişinin de yaralandığı bildirildi.
 
TRABLUS'TA UÇAKSAVAR VE PATLAMA SESLERİ 
Libya'nın başkenti Trablus'ta pazar sabahının ilk saatleride aralıksız uçaksavar atışları yapıldığı bildirildi. Kentteki Reuters muhabirleri, uçaksavar atışlarını patlamalar, makineli tüfek sesleri ve "Allah büyüktür" şeklindeki bağrışmaların takip ettiğini söyledi.
 
Libya devlet televizyonu, koalisyon güçlerinin bugün sabahın erken saatlerinde başkent Trablus'a hava saldırısı düzenlediğini bildirdi.
 
"Haçlı düşman"ın saldırılarını sürdürdüğü ifade edilen haberde, Trablus'un bazı bölgelerinin hava saldırısıyla ve roketlerle vurulduğu kaydedildi.
 
Fransa, operasyonda Rafale tipi uçakları kullanılıyor.
 
'HAVA SAVUNMASINA CİDDİ ZARAR VERİLDİ' 
Adının açıklanmasını istemeyen bir ulusal güvenlik yetkilisi, "Kaddafi'nin hava savunma sistemleri ciddi şekilde etkisiz hale getirildi. Kaddafi'nin ve ona bağlı kara kuvvetlerinin bugünkü saldırılara karşılık olarak ne yapabileceğini tahmin etmek için henüz çok erken" diye konuştu.
 
 
Amerikalı yetkililer, ABD'nin operasyonda öncü konumda olduğunu belirterek, ABD savaş uçaklarının da operasyonlara dahil olacaklarını kaydetti. Bölgede koalisyon güçlerine ait yaklaşık 25 savaş gemisi ile 3 ABD denizaltısı olduğu, 5 ABD keşif uçağının da operasyonda yer aldığı ifade edildi. Koalisyon güçlerinin operasyonunun, ABD Afrika Komutanlığı'nda olduğunu belirten askeri yetkililer, ABD'nin harekata katılım kapasitesine elektronik saldırının da dahil olduğunu açıkladı.
 
FRANSA UÇAK GEMİSİ YOLLUYOR 
Fransa Genelkurmay Başkanlığı sözcüsü Albay Thierry Burckhard da, yaptığı açıklamada, Charles de Gaulle uçak gemisinin bugün Libya'ya doğru yola çıkacağını bildirdi.
 
Uçak gemisinin Fransa'nın kuzeyindeki Toulon kentinden hareket edeceğini belirten sözcü, operasyona katılacak 20 kadar uçak arasında 8 Rafale, 2 Mirage 2000-D, iki Mirage 2000-5 ve Awacs'ların bulunacağını ifade etti.
 
Sözcü, avcı uçaklarının sivillerin hayatı tehlike olduğunda askeri hedefleri vuracağını kaydetti. Fransa'nın Libya'da ilk ateşinin Muammer Kaddafi yanlısı güçlerin bir aracını hedef aldığını bildiren sözcü, "18.45 civarında Kaddafi yanlısı güçlere ait olduğu açıkça belli olan bir Libya aracına ateş açıldı" dedi.
 
İSPANYA, 4 ADET F-18 UÇAĞINI İTALYA'YA GÖNDERDİ 
İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero, "İspanya, BM'nin kararını etkili hale getirmek için üzerine düşen sorumluluğu, Libya halkını koruma sorumluluğunu kabul ediyor" dedi. Zapatero, 4 adet F-18 tipi askeri uçağın İtalya'ya doğru hareket ettiğini açıklarken, bu uçakların büyük olasılıkla bu sabah Libya'daki operasyona dahil olabilecekleri kaydedildi.
 
İspanya 4 F-18 uçağı ile birlikte Boeing 307 Cessna tipi nakliyat uçağı, F-100 tipi bir fırkateyn, bir denizaltı ve bir deniz gözetleme uçağını da Libya'daki operasyon için bölgeye gönderiyor. Operasyonlara, ABD, Fransa, İngiltere, Kanada ve İtalya'dan oluşan koalisyon güçleri katılıyor.
 
İngiltere Başbakanı David Cameron, İngiliz güçlerinin de devrede olduğunu, operasyonlara katıldığını açıkladı.
 
Öte yandan Libya lideri Muammer Kaddafi'nin başkent Trablus'taki ikametgahı "Bab el Aziziye"nin çevresinde "insan kalkanı oluşturulduğu" bildirildi. İkametgah çevresinde binlerce kişinin toplandığı, burada havaya ateş açıldığı, sloganlar atıldığı bildirildi.
 
 
LİBYA, BM GÜVENLİK KONSEYİ TOPLANTISI İSTEDİ 
Libya'nın BM Güvenlik Konseyi'nin olağanüstü toplantı düzenlemesini istediği bildirildi.
 
Haberi duyuran El Cezire ve El Arabiye televizyonları, konuya ilişkin kaynak ya da toplantının amacı konusunda detaylı bilgi vermedi.
 
Libya devlet televizyonu ise Muammer Kaddafi'nin ülkeye yönelik saldırıyı durdurmanın BM Güvenlik Konseyi'nin sorumluluğu olduğunu söylediğini bildirdi, ancak toplantı beklentisine ilişkin herhangi bir ifadeye yer vermedi.