Libya güney sınırlarını kapatıyor

Libya'nın Güney sınırlarını kapatma kararı alması ülkede tartışmalara neden oldu. Siyasi analistler bu kararın gerçekçi olmadığını, siyasiler ise kararın hayata geçirilebileceğini belirtti.

19 Aralık 2012 Çarşamba 21:51 tarihinde eklendi.

 

Milli Genel Kongre'nin (MGK) yakın zamanda Sudan, Nijer, Çad ve Cezayir sınırlarını kapatmasının ardından, Başbakan Ali Zeydan dün yaptığı açıklamada, sınıra yaklaşan herkesin Libya Hava Kuvvetleri tarafından vurulacağı söylemişti. Libya Hava Kuvvetleri uçakları bu sabahtan itibaren Sudan ve Mısır sınırı üzerinde uçmaya başladı.
 
Konuya ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtlayan siyasi analist İzzeddin Akil, Libya Hava Kuvvetleri'nin, ülke sınırını koruyabilecek donanıma sahip olmadığını belirterek, ''Başbakan Ali Zeydan, komşu ülkelere yaptığı ziyaret sonrasında bu kararı MGK'ya dayattı. Bu konuya ilişkin planı ne MGK'ye ne de Libya halkına açıkladı'' dedi.
 
Libya'ya komşu ülkelerin kabileler üzerine oturan bir siyasi yapıya sahip olduğunu ve merkezi hükümetin bu kabileleri kontrol edemediğini ifade eden Akil, ''Bu nedenle Ali Zeydan'ın ilgili ülkelerin liderlerine gönderme yaparak konuşması bir anlam ifade etmiyor'' diye konuştu.
 
Akil ayrıca, güçlü bir orduya sahip Cezayir'in, Libya'daki güvenlik sorununu maniple ederek bunu kendi yararına kullanma eğiliminde olacağını savundu.
 
Öte yandan, MGK Savunma Kurulu Başkan Yardımcısı Mesud Abid, AA muhabirine, bu kararın uygulanması noktasında komşu ülkelerle iş birliğine gidileceğini ifade ederek, ''Sınırların kapatılması, sadece Libya'nın çabaları ile gerçekleşmeyecek'' dedi.