Libya tezkeresi gizli oturumda

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Libya'ya dönük NATO harekâtına katılmasını sağlayacak tezkere jet hızıyla TBMM gündemine alındı. Tezkere gizli oturumda görüşülmeye başlandı

Libya tezkeresi gizli oturumda
24 Mart 2011 Perşembe 15:29 tarihinde eklendi, 1.109 kez okundu.

 

Genel Kurul’un kapalı oturumunda Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun muhalefeti bilgilendirmesi ve genel görüşmenin açılmasını içeren gündem, tezkere hazırlığı üzerine değiştirildi.
 
Ak Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, NATO deniz gücünde TSK’nın görev almasını amaçlayan tezkerenin de Genel Kurul’da bugün görüşüleceğini açıklamıştı.
 
TBMM, tezkereyle Anayasa’nın “Savaş hali ilanı ve silahlı kuvvetlerin kullanılmasına izin verme” başlıklı 92’nci maddesine göre TSK’nın yabancı ülkelere gönderilmesi için hükümete yetki verecek. Bir yıllık olması beklenen yetkinin “lüzumu (gerekliliği), şümulü (kapsamı) ve hududu (sınırı)” hükümetçe belirlenecek.
 
Tezkerede TSK’nın NATO operasyonundaki ana rolü, “İnsani yardım ve silah ambargosunun kontrolü” olarak yazıldı. TBMM İçtüzüğü gereği gizli oturumdaki görüşmeler en az 10 yıl süreyle dışarıya yansıtılamayacak ve devlet sırrı olarak saklanacak.
 
Ancak tezkere metni ve oylama sonuçları açıklanacak. Irak operasyonu için 1 Mart 2003’te TBMM’ye getirilen tezkere de gizli oturumda görüşülmüş ve kabul için gerekli oyu alamamıştı.