Liselilerden iki farklı mesaj

BALIKESİR'in köklü okulları Sırrı Yırcalı Anadolu Lisesi (SYAL) ile T.C. Ziraat Bankası Fen Lisesi öğrencileri, Milli Eğitim Bakanlığı'nın 'Proje Okullar' uygulamasına tepki gösterdi.

Liselilerden iki farklı mesaj
17 Haziran 2016 Cuma 19:31 tarihinde eklendi, 2.240 kez okundu.
BALIKESİR'in köklü okulları Sırrı Yırcalı Anadolu Lisesi (SYAL) ile T.C. Ziraat Bankası Fen Lisesi öğrencileri, Milli Eğitim Bakanlığı'nın 'Proje Okullar' uygulamasına tepki gösterdi. İki okulun öğrencileri yayınladıkları bildirilerle 'Gerici eğitime ve karanlığa hayır' dedi. Çoğu İmam Hatip Lisesi öğrencisi yaklaşık 40 öğrenci ise okulların ideolojik tartışmaların, siyasi çekişmelerin merkezi haline getirilmeye çalışıldığını öne sürdü.
Gerici olduğu belirtilen eğitim politikalarına karşı İstanbul Erkek Lisesi'nde başlayan ve dalga dalga yayılan tepkilere Balıkesir'de Sırrı Yırcalı Anadolu Lisesi (SYAL) ve T.C. Ziraat Bankası Balıkesir Fen Lisesi de destek verdi. 'SYAL Öğrencileri' imzasıyla ve 'Kötü Gidişe Sessiz Kalmıyoruz' başlığıyla hazırlanan yazılı bildiri sosyal medyada paylaşıldı. Açıklamada şöyle denildi:
 
"Kuvayi Milliye şehrinden, Sırrı Yırcalı Anadolu Lisesi öğrencileri olarak İstanbul Erkek Lisesi'nde kıvılcımı çakılan ve günden güne tüm yurda yayılan bu onurlu davaya destek oluyor ve karanlığa bir mum da bizler yakıyoruz. Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı, bilimin ve bilginin peşinde olan, düşünen ve sorgulayan, ülkemizin aydınlık geleceği olan gençlerimizin jakoben bir anlayışla yobaz ve gerici dayatmalara maruz kalması, susturulması ve kısıtlanması bizim de kanayan yaramızdır. Biliyoruz ki tek yürek ve tek yumruk olduğumuz taktirde karanlıkları aydınlığa kavuşturabiliriz. Bu yüzden aramızdaki mesafeler ne olursa olsun bu uğurda direnen, mücadele eden hiç bir kardeşimizi yalnız bırakmayacağız. Bizler artık bu kötü gidişata sessiz kalmıyor ve yapılan yanlışlara boyun eğmiyoruz."
 
'GERİCİLİK VE KARANLIĞA SIRTIMIZI DÖNÜYORUZ'
 
Ziraat Bankası Balıkesir Fen Lisesi öğrencileri ise 'dayanışma çağrımızdır' başlıklı açıklamada şu görüşlere yer verdi:
 
"Hakkımız olan laik, bilimsel, çağdaş ve demkratik eğitimi almak için biz de mücadele ediyoruz, edeceğiz. Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankası Balıkesir Fen Lisesi öğrencileri olarak, ülkemizde gitgide artan gerici ve baskıcı eğitim politikalarına sırtını dönen ve laik, bilimsel, çağdaş ve demokratik eğitim taleplerini haykıran onurlu lise öğrencilerinin tepkilerine destek oluyoruz. Bizler, Türkiyemizin önde gelen liselerinden biri olarak ülkemizdeki ilerici ve aydınlıkçı liseli arkadaşlarımızın tepkilerine destek olmayı ve karanlığa karşı onlarla beraber mücadele etmeyi kendimize borç biliriz. Ülkemizde iktidar eliyle bilim yok sayılıyor. Rasyonelizmden uzak politikalar izleniyor. Bilimsel ve laik eğitimin önüne geçilip dayatılanı yapması istelen yozlaşmış bir gençlik oluşturulmaya çalışılıyor. Karanlığa karşı bilimin aydınlığını haykırıyoruz. Ülkemizde git gide artan gericilik ve karanlığa bizde sırtımızı dönüyoruz."
 
'LİSEME DOKUNMA, DİNDAR GENÇLİK BURADA'
 
Öte yandan Balıkesir Öğrenci Meclisi Başkanlığı bugün Alihikmetpaşa Meydanı'nda bir eylem yaptı. Çoğu İmam Hatip Lisesi öğrencisi yaklaşık 40 öğrenci, 'Liseme dokunma', 'Dindar gençlik' yazılı dövizler ve sloganlarla eyleme destek verdi. Balıkesir Öğrenci Meclisi Başkanı Mustafa Bilal Dönmez hazırlanan yazılı metni okurken, "Son günlerde 'Türkiye Liseliler Birliği' isminde bir oluşumun düşüncelerini kamuoyuyla paylaytıklarını gördük. Elbette Türkiye'de liselerimiz yasalar çerçevesinde istedikleri oluşumun içinde olabilirler. Farklı dernekler, platformlar oluşturabilirler. Hatta bunların yapılması liselerimizde eğitim kalitesinin gelişmesi için bir zorunluluktur. Ancak Türkiye'de lise öğrencilerini temsil kabiliyetine sahip tek kurum Türkiye Öğrenci Meclisi'dir" dedi.
 
Türkiye Liseliler Birliği'nin okulları sert ideolojik tartışmaların, kuru siyasi çekişmelerin merkezi haline getirmeyi amaçlayan girişimler içinde olduğunu öne süren Dönmez, şunları söyledi:
 
"Türkiye'de bulunan tüm lise öğrencileri adına diyoruz ki: Bu yanlış tutumdan dönün. Liseler siyasi ve ideolojik kamplaşmanın yapılacağı mekanlar değildir. 'Gericiliğe meydan verilmeyecek' gibi artık 28 Şubat günlerinde kalmış, toplumu ilerici-gerici diye bölen, toplumun bir kısmının değerlerini sürekli biçimde aşağılayan bu yaklaşım kimseye bir hayır getirmez. Bizler karınca misali safı belli olan, firavunlara karşı 'Musa olmak yetmez' deyip Musa'nın yanında yer almaya çalışan dava gençleriyiz. Bizler Hira dağının çocuklarıyız. Bizler Asım'ın nesliyiz. Hiçbir suretle liselerimize kuru siyasi çekişmelerin girmesine izin vermeyeceğiz. İşte bu yüzden buradayız. Bu yüzden hep bir ağızdan 'liseme dokunma' diyoruz."