Loğoğlu, Avrupa Konseyi’ne mektup gönderdi

CHP Genel Başkan Yardımcısı O. Faruk Loğoğlu, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Jagland’ı, “Kaynaklarınız Türkiye konusunda sizi doğru bilgilendirmiyor.” diye uyardı.

Loğoğlu, Avrupa Konseyine mektup gönderdi
25 Ekim 2013 Cuma 20:53 tarihinde eklendi.

Jagland’a bir mektup yazan Faruk Loğoğlu, "Avrupa Konseyi’nin çalışmalarının temelinde bulunan Türkiye’ye ilişkin önemli hususlara dair açıklamalarınızın gerçeklerden uzak olması beni şaşırtmaktadır.” dedi.

Faruk Loğoğlu’nun Thorbjorn Jagland’a mektubu şöyle; “Ekselansları Sayın Thorbjorn Jagland. Bu mektubu 2 Ekim 2013 tarihli Parlamenter Meclisi’ne yaptığınız bilgilendirmeye binaen yazmaktayım. Bahse konu açıklamanızda başka hususların arasında Türkiye’ye de değinmektesiniz.

Türkiye’ye ilişkin şu gözlemlerde bulunacağım. Öncelikle, “Tutuklu bulunan çok sayıda gazetecinin ve aynı zamanda siyasetçinin aslında hapiste olmadıklarına – bu çok açık – ve Türkiye’nin, hukuki gerekçeleri kalmadığından dolayı daha fazla gazeteci ve siyasetçiyi tutuklamadığına” dair iddianız ne yazık ki temelsiz ve gerçeklerle bağdaşmamaktadır.

Uzun yıllar hapiste kaldıktan sonra serbest bırakılan Milletvekili Dr. Mehmet Haberal hariç, yıllardır hapiste bulunan gazeteciler ve siyasetçiler var. Bu tür tutuklamalara ilişkin hukuki zemin değişmedi ve hatta “devletin zor kullanarak ortadan kaldırma” kavramının yeniden tanımıyla daha da genişletilmiştir.

İkincisi, “Türkiye’deki gözaltı süreleri Avrupa standardında” olduğuna dair savınız da doğru değil, çünkü gözaltı süresi halen 10 yıla kadar uzatılabiliyor.

Üçüncü ve sonuncusu, Adalet ve Kalkınma Partisinin (AKP) son “reform paketine” ilişkin sözlerinizde, Hükümetin seçim barajını %10’dan, %5’e indirmeyi önerdiğini ileri sürmektesiniz. Aslında Hükümet, bu tür kesin bir öneride bulunmadı, buna karşın seçim barajına ilişkin herhangi bir kesin tutum sergilemeyerek, seçim kanunu üç farklı alternatifle değiştirmeyi önermiştir.

“AVRUPA KONSEYİ’NİN ÇALIŞMALARI GERÇEKTEN UZAK”

Tüm bu çelişkiler, Prof. Haluk Koç tarafından, Meclise hitabınız ve müteakip soru ve cevap bölümünden sonra dikkatinize getirilmiştir.

Sonuç olarak, Sayın Genel Sekreter, Avrupa Konseyi’nin çalışmalarının temelinde bulunan Türkiye’ye ilişkin bu tür önemli hususlara dair açıklamalarınızın gerçeklerden bu kadar uzak olması beni şaşırtmaktadır. Bu çerçevede, Türkiye’ye ilişkin konular için edindiğiniz bilgilerin kaynaklarını tekrar gözden geçirmenizi takdirlerinize sunmak isterim.

Buna karşın, CHP’nin size doğru bilgiler aktarmaya devam edecektir. Avrupa Konseyi saygıdeğer bir kurum olup, Parlamenter Meclisi de onun anahtar organıdır. Meclis, Genel Sekreterce en yüksek kalitede bilgiler almayı hak etmektedir.”


CİHAN