Londra'nın kararı: Devam !

Uluslararası toplumun Libya'da bundan sonra atılacak adımları ele almak üzere Londra'da yaptığı konferanstan operasyonlara devam kararı çıktı.

Londranın kararı: Devam !
30 Mart 2011 Çarşamba 09:03 tarihinde eklendi.

 

Londra’daki Libya konferansında, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 40 ülkenin temsilcisi, harekata devam etme kararı aldı.
 
NATO, Arap Birliği, Birleşmiş Milletler ve Afrika Birliği yetkililerinin katıldığı konferansta, Libya'ya yardım faaliyetlerini Türkiye'nin de aralarında bulunduğu ülkelerin önderlik etmesi konusunda anlaşmaya varıldı.
 
Libya'daki gelişmeleri ele almak üzere bir temas grubunun da kurulmasına karar verildi. Temas grubunun ilk toplantısını Katar'da yapacağı açıklandı.
 
Katar, Libya petrolünün satışına yardımcı olma önerisinde de bulundu. Bu uygulamanın BM kararları çerçevesinde gerçekleştirilebileceği ve kazancın Libya halkının ihtiyaçlarını karşılamak için kullanılacağı belirtildi.
 
Konferansta, Libya'daki muhalifleri silahlandırma konusunun ise görüşülmediği açıklandı. Zira, muhaliflerin kurduğu geçici Ulusal Konsey, kendilerine siyasi desteğin yanı sıra silah desteği de talep etmişti.
 
Konferans sonrası Londra'da basın toplantısı düzenleyen Davutoğlu, Türkiye'nin Libya'da sadece insani yardım ve silah ambargosuna yönelik görev üstleneceğini, hava operasyonlarında yer almayacağını söyledi.
 
Koalisyon güçlerinin Libya operasyonunun haçlı seferine benzetilmesini eleştirren Davutoğlu, Libya konusunda uluslararası toplumun batının dayatması ile karşı karşıya olmadığını söyledi.
 
Davutoğlu, Libya'da uluslararası toplumu temsil eden nihai örgütün koalisyon güçleri değil NATO olduğunun da altını çizdi.