Lukas ağdayla nasıl tanıştı?

ABD’li gazeteci Lukas, Türkiye’de müze yerine ‘erkek berber’leri gezdi ve deneyimini okurlarıyla paylaştı. Genç gazeteciyi en çok ağda şaşırtmış

Lukas ağdayla nasıl tanıştı?
24 Haziran 2012 Pazar 09:23 tarihinde eklendi.

 

ABD’de yayımlanan Wall Street Journal gazetesi geleneksel Türk berberlerini anlattı.  Gazetenin Türkiye’ye gelen yazarı Michael David Lukas Türklerin dünyadaki en iyi berberler olduğunu söyledi.

Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı için Türkiye’ye gelen Lukas’ın ziyaretinin en önemli anı berbere gidişi oldu. Bazı turistler gibi müze gezmek yerine berbere giden Lukas “Kıllı Türk erkeklerinin ihtiyaçlarını karşılamak için yüzyıllar içinde mükemmelleşen berber ritüellerini” anlattı. Bir yayınevi aracılığıyla tanıdığı Yusuf adlı Türk ile beraber dolaşan Lukas, Kabataş civarında eski usül bir berbere gitti.
 
Biber adlı berber dükkanında bir çok bol saçlı ve sakallı adamın olduğunu söyleyen Lukas, herkesin sigara ve çay içtiğini belirtti. Yusuf berbere gazetecinin ünlü bir yazar olduğunu ve Türk berberleri hakkında bir yazı yazacağını söyledi. Lukas’a Adana’da da berberlik yaptığını anlatan adam işyerinin ABD üssünün yakınında olduğunu bu nedenle Amerikalıların nasıl bir saç tıraşı sevdiğini bildiğini söyledi.
 
KAŞLARINI DA ALDI
Ancak Lukas berbere Amerikan değil ‘ekstralarıyla birlikte gerçek bir Türk tıraşı istediğini’ ifade etti. Saç ve sakal tıraşından sonra kısa bir sigara ve çay molası veren berber ardından ağda ile Lukas’ın yüzünde kalan diğer tüyleri de temizledi. Lukas’ın itirazlarına rağmen kaşlarını da alarak düzelten berber gazetecinin saçına jöle sürerek kendi tarzına yakın bir tarz uyguladı. Tıraştan memnun kalan Lukas, “Yaklaşık 10 dolara tam da istediğim şeyi yaptırdım: Bütün ekstralarıyla gerçek bir Türk tıraşı” yorumunu yaptı.

Milliyet