LYS için doğru nefes uyarısı

Psikolog Gülşah Sam Orhan, 15 Haziran günü başlayacak LYS sınavına girecekler için doğru nefes almaları uyarısında bulundu.

LYS için doğru nefes uyarısı
13 Haziran 2013 Perşembe 12:06 tarihinde eklendi.

 Orhan, sınav öncesi zihni açar düşüncesiyle aşırı yağlı ve şekerli, karbonhidratlı gıda tüketmenin yorgunluğu tetiklediğini belirterek, sınav esnasında zihnin doğru nefes almakla daha da açılacağına işaret etti.

Zihni açan en iyi nefes egzersizini, “Burnun tek tarafının kapatılıp diğer tarafıyla hızlı bir biçimde burundan alınıp, ağızdan verilerek 8 defa her iki buruna uygulanacak nefes tekniğidir.” diye anlatan Orhan, ailelere de çocuklarının sınav stresini artıracak davranış ve sözlerden uzak durmalarını tavsiye etti. Orhan, şunları söyledi:

“Aileler, genellikle çocuklarını 2 tip yetiştirmekte. Birincisi ödülsever kişilik tipi, ikincisi ise korku odaklı. Bu iki kişilik tipolojisine bakıldığında her iki yetiştirilme tarzından da idealist bireyin yetişmeyeceği kesin. Çünkü, ilk tipte aile, çocuğunu hedeften çok hedef sonundaki ödüle kanalize ederek yetiştirir. Aileler olarak çocuklarımızı ödüle odaklı yetiştirdiğimiz taktirde, amaç ve hedef değeri sıfırlanacak ve hedefsiz yeni nesillere mahkum olacağız. Diğer yandan, korku odaklı yetişen çocuklarda da durum farklı değil. Ailenin tepkisinden korkmaları sebebiyle hedeften ziyade korkularının esiri olmaktalar. Geçmişte kırlarda, sokak aralarında özgürce dolaşan oyunlar oynayan çocuklar, şu an panik atak nöbetleriyle sıklıkla hastaneleri doldurmaktalar. Fobileri sebebiyle pek çok aktiviteden geri kalmaktalar. Ne fobiler, ne panik atak ne de hedefsizlik doğuştan gelen özellikler değildir. Psikolojide buna dair bir kuram yeralmamaktadır. Çocukların sonradan kazandığı tüm bu özellikler, sosyal çevre ve yetiştiriliş biçimleriyle alakalıdır. Bu aşamada LYS’de başarının anahtarı ailelerin baskıcı tutumlarından uzaklaşıp çocuğu doğru yöntemlerle motive etmeleri. Motivasyonu iyi olmayan, psikolojik problemleri olan gençlerden 2 saatliğine harikalar beklemek yanlış.”


CİHAN