Macar başbakan, Merkel'i Hitler'le kıyasladı

Macaristan ve Almanya arasından soğuk rüzgarlar esiyor. Macar Başbakanı Viktor Orban’ın açıklamaları Almanya’da soğuk duş etkisi yaptı. Orban’ın Almanya Başbakanı Angela Merkel ile ilgili sözleri iki ülke arasında gerilim oluşturacak cinsten.

Macar başbakan, Merkeli Hitlerle kıyasladı
20 Mayıs 2013 Pazartesi 14:43 tarihinde eklendi.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, bir radyo programında Alman Başbakan Merkel’in ülkesine yönelik politikalarını 1944 yılındaki Hitler’in Macaristan’ı işgal politikalarına benzetti.

Hitler, Mart 1944′te Macaristan’ı işgale karar vermiş ve bu ülkeye yönelik operasyonun adını da ‘Operation Margarethe’ koymuştu.

Macaristan’ın kamu radyosu Kossuth Radio’da 180 Dakika adlı programda haftalık konuşmasını yapan Orban, Merkel’in ülkesine yönelik açıklamalarına cevap verdi.

Orban, “Merkel’den ricamız, bizim ülkemize, süvari göndermemesi olacaktır. Bir zamanlar (Nazi işgali) bunun iyi bir fikir olmadığı anlaşıldı ve işe yaramadığı görüldü.” şeklinde konuştu.

Alman Başbakan Merkel, Macaristan hükümetini demokrasi ve hukuk devletinden uzaklaşmakla eleştirmiş ve “Macaristan’ı yola getirmek için her şeyi yapacağız. Ama hemen bir süvari göndermeyeceğiz.” demişti.

Söz konusu süvari açıklaması Alman ana muhalefet partisi Sosyal Demokratların başbakan adayı Peer Steinbrück’e atfen söylenmiş bir kelimeydi.

Merkel’in söz konusu açıklamalarına Macaristan’dan gelen tepki, Almanya’da soğuk duş etkisi yaptı. Konu Alman basınında tartışılırken, Macaristan’daki muhalefet ise açıklamaları yanlış buldu.

Orban, daha önce de Almanya başta olmak üzere Batı Avrupalı ülkelerin büyük şirketlerini “Alman şirketleri artık panzerlerle değil arabalarla geliyor.” diyerek eleştirmişti.


CİHAN