Macaristan’dan kardeş şehir önerisi

Macaristan’ın İstanbul Başkonsolosu Gabor Kiss, Türkiye ile Macaristan arasında özellikle ticari, kültür ve turizm anlamında ilişkilerin en üst düzeye ulaştırılmasını istediklerini, bu kapsamda Tokai şehri ile Nevşehir’in kardeş şehir olması önerisinde bulundu.

Macaristandan kardeş şehir önerisi
04 Mart 2013 Pazartesi 14:29 tarihinde eklendi.

 

Kiss, Macaristan-Türkiye arasında oynanan karşılaşmada tribüne asılan 'Hepimiz Atilla’nın Torunlarıyız' pankartının, Türk-Macar dostluğunun önemini fazlasıyla ortaya koyduğunu ifade etti. 
 
Macaristan’ın İstanbul Başkonsolosu Gabor Kiss, beraberindeki heyetle birlikte, Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver’i makamında ziyaret etti. Türk-Macar İşadamları Derneği Başkanı Osman Şahbaz ve Macaristan Ticari Ataşesi Zanos Weisz’in de hazır bulunduğu ziyarette konuşan Nevşehir Belediye Başkanı Ünver, Macaristan ile Türkiye arasında, özellikle son yıllarda geliştirilen ilişkilerin her alanda daha etkin hale getirilmesine yönelik çalışmaların hız kesmeden devam ettiğini belirtti. Ünver, Nevşehir’in, dünyanın değişik ülkelerinden gelen 2 milyon 500 bini aşkın insanın ortak buluşma noktalarından birini oluşturduğunu anlattı. Ünver, Nevşehir Belediyesi’nin, dünyanın farklı illerinde bulunan uluslararası yerel yönetim teşkilatlarının doğal üyesi olduğunu ve 15 bine yakın belediye ile akredite olduğunu ifade etti.  
 
Ünver, dünyada ilk kez Uluslararası Yerel Yönetimler Dünya Barış Konferansı'nı, dünyanın iki büyük ülkesi arasındaki ilk barış antlaşması olarak da bilinen 'Kadeş Barış Antlaşması'nın imzalandığı bu coğrafya üzerinde, belediye olarak organize ettiklerini aktardı. Ünver, dünyada korunması gerekli kültür ve doğal varlıklar listesinde yerini alan Kapadokya gibi önemli bir bölgeye de merkezlik yaptıklarını vurguladı. Macaristan’ın başkenti Budapeşte’yi iki kez ziyaret ettiğini belirten Ünver, Tuna Nehri'nin güzelliklerinin bu ilden tüm göz alıcılığıyla izlediği Budapeşte’yi şehircilik anlamında da beğendiğini ifade etti. 
 
Macaristan’ın İstanbul Başkonsolosu Gabor Kiss de Türkiye’de nereye giderlerse gitsinler büyük bir hoşgörü ve sevgi ile karşılandıklarını, bundan büyük bir mutluluk duyduğunu söyledi. Macaristan ile Türkiye arasındaki ilişkilerin sadece tarihten gelen bağlarla gelişmediğini anlatan Kiss, geçtiğimiz haftalarda Macaristan-Türkiye arasında oynanan karşılaşmada tribüne asılan 'Hepimiz Atilla’nın Torunlarıyız' pankartının, Türk-Macar dostluğunun önemini fazlasıyla ortaya koyduğunu ifade etti.
 
Türkiye ile Macaristan arasında özellikle ticari, kültür ve turizm anlamında ilişkilerin en üst düzeye ulaştırılmasını istediklerini kaydeden Gabor Kiss, bu nedenle vize işlemlerinde gereken her türlü kolaylığın sağlandığına işaret etti. Kiss, tarihi, doğal ve kültürel değerleri ile dünya kültür mirası listesinde yer alan Nevşehir’i, değişik yönleri ile aynı özelliklere sahip Macaristan’ın Tokai şehri ile kardeş şehir haline getirebilmek için çalışmalara başlatılması önerisini Ünver’e aktardı. Ünver, bu isteği büyük bir memnuniyet içerisinde ele alacaklarını belirterek, karşılıklı ilişkilerin kağıt üzerinde değil, gerçek yaşama ilişkin bir takım değerlerle ortaya konulması gerektiği düşüncesini paylaştığını ifade etti.
 
Ünver, daha sonra Macaristan’ın İstanbul Başkonsolosu Gabor Kiss’e günün anısına, çeşitli hediyeler takdim ederken, Kiss de Ünver’e çeşitli hediyeler sundu.

CİHAN