Mağarada organik mantar üretiyorlar

Devlet tarafından Kırşehir'in Mucur ilçesinde 1972 yılında açılan ve daha sonra özelleştirilen TÜRKTUR Mantar Üretim Tesisleri'ndeki mağarada üretilen kaliteli mantarlar büyük ilgi görüyor.

Mağarada organik mantar üretiyorlar
10 Ağustos 2012 Cuma 13:27 tarihinde eklendi, 1.701 kez okundu.

 

Asmakaradam köyündeki TÜRKTUR Mantar Üretim Tesisleri'ni işleten Alsa Gıda Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Yıldırım, gazetecilere yaptığı açıklamada, 1972 yılında devlet tarafından hizmete açılan ve daha sonra özelleştirilen tesisi, 1 yıl önce kendilerinin devraldığını söyledi. 
     
Yıldırım, 1972 yılında devlet tarafından Almanlara yaptırılan tesisin yanında doğal bir mağaranın da bulunduğunu belirtti. 
     
Düşük kapasite ile çalışan tesisi geçen eylül ayında kendilerinin devraldığını ifade eden Yıldırım, mağarada mantar üretimine başladıklarını anlattı. 
     
Bir yıldan beri üretime devam ettiklerini anlatan Yıldırım, şöyle devam etti: 
   
''24 tane personelimiz var. 12 tanesi bayan. 12 tanesi erkek. Bayanlar hasatla uğraşıyor. Burası, 32 odalı mantar fabrikası. 30 odası işlendi. Mağaradaki tünelin uzunluğu 272 metre. Nem oranı yüksek. Günlük tam kapasiteli çalışırsa 2,5-3 ton üretime sahip. Mağara olmasından dolayı nemini kendisi oluşturuyor. Mağaranın nem oranı yüksek. Nem üretme çabamız yok. Yüzde 100 doğal, yüzde 100 organik. Sadece mantar için birebir olan bir mağara'' dedi. 
     
Mantarın önce mağaranın yanındaki bölümde işlemlerden geçtiğini dile getiren Yıldırım, şunları kaydetti: 
     
''Bazı katkılar yapıyoruz. Yem oluyor, gübre oluyor. Orada hazırlandıktan sonra pastörizeye alıyoruz. Bakterilerden arınması için fırına giriyor. Fırından sonra personeller aracılığıyla, makineler aracılığıyla paketleniyor ve mağaraya geliyor. Kuluçka dönemi başlıyor. Belirli bir dönem, 15 gün boyunca kuluçkada kalıyor. 15 günden sonra torbaların ağzı açılıyor, topraklanıyor. 15 ya da 13 gün süre ile mağarada bir daha bekletiliyor. Sonra hasada dönüyor. 3-5 gün ara ile hasat oluyor. Mantar bu şekilde üretiliyor.'' 
     
Yurt dışına da pazarlanıyor- 
     
Burada ürettikleri mantarın yurt içinde ve dışında büyük ilgi gördüğünü vurgulayan Yıldırım, Samsun, Kırıkkale, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Kayseri ve Kırşehir'e toptan olarak mantar gönderdiklerini, ayrıca başta Gürcistan ve Suriye olmak üzere yurt dışına ihracat yapıldığını dile getirdi. 
     
Mucur'daki mağarada üretilen mantarın kalite bakımından başka bölgelerde üretilenlerden daha kaliteli olduğunu dile getiren Yıldırım, ''Diğerlerine göre bizim mantarımız kalite bakımından biraz daha iyi. Protein oranı, D1, B1 vitamini yüksek. Böbrek taşlarına, hazımsızlığa iyi geliyor. Çok faydası var. Kanser hastalığında bile kullanıldığı söyleniyor'' diye konuştu.