Mahkemede ağlatan ifade

Kahvaltı yaptıkları tesiste ikiz kızlarından birini kaybeden annenin sözleri yürekleri burktu

Mahkemede ağlatan ifade
08 Şubat 2011 Salı 16:12 tarihinde eklendi, 1.900 kez okundu.

 

Karamürsel 2. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, sanık anne Berat İnaltay, sanık Mustafa Baş’ın avukatı Songül Özbek ile çocukların babası İbrahim Çağdaş İnaltay katıldı.
 
Anne Berat İnaltay, 29 Ekim 2010’da, İzmit’ten Karamürsel’deki Başdeğirmen Alabalık Tesisi’ne kahvaltı yapmak için gittiklerini, daha sonra fotoğraf çektirip gezmek için derenin üzerindeki köprüye çıktıklarını söyledi.
 
Olay sırasında kendisi ve arkadaşları ile ikiz kızları olmak üzere 7 kişinin köprünün üzerinde olduğunu ifade eden İnaltay, bu sırada köprünün devrilmesi sonucu kızları Miray ve Omay’ın dereye düştüğünü belirtti.
 
Bu sırada gözyaşlarına hakim olamadığı görülen İnaltay, kızı Miray’ın eşi İbrahim Çağdaş İnaltay tarafından kurtarıldığını ancak diğer kızları Omay’ın akıntıya kapıldığını ifade etti.
 
Köprüde uyarı tabelası bulunmadığını kaydeden İnaltay, "Derenin debisi yağmur nedeniyle artmıştı ancak bulunduğumuz sırada yağmur yoktu. Tesis sahibi Mustafa Baş’tan davacıyım. Davaya taraf olarak katılmak istiyorum" diye konuştu.
 
Baba İbrahim Çağdaş İnaltay ise köprünün korumalı olduğunu ancak çocukların dereye düşmesini engelleyecek şekilde olmadığını ifade etti.
 
Olay sırasında çocuklarının ve eşinin fotoğraflarını çektiğini belirten İnaltay, köprünün devrilmesi sonucu dereye düşen kızları Miray’ı sudan çıkardığını ancak Omay’a yetişemediğini söyledi.
 
Tesisin sahibi Mustafa Baş’tan şikayetçi olduklarını dile getiren İnaltay, duruşmaya taraf olarak katılmak istediğini belirtti.
 
Duruşmada tanık olarak dinlenilen Sebahattin Aydın ise olay anını görmediğini, birilerinin bağırdığını duyduğunu, suya düşen çocuğun kurtarılması için yardım etmeye çalıştığını ancak başarılı olamadığını kaydetti.
 
Tesiste aşçı olarak çalıştığını ifade eden Aydın, her yıl köprünün bakımının yapıldığını, tek kişilik olduğu ve dereye yaklaşılmaması konusunda uyarı levhası bulunduğunu iddia etti.
 
İnaltay ailesinin davaya katılma talebini kabul eden mahkeme, sanıklardan Mustafa Baş’ın dinlenilmesi ve tarafların savunmalarını hazırlamaları için duruşmayı erteledi.
 
İDDİANAME
 
Cumhuriyet Savcısı Avni Rıfat Baysal’ın hazırladığı iddianamede, Berat İnaltay ve Mustafa Baş hakkında "taksirle ölüme neden olma" suçlamasıyla 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası isteniyor.
 
İddianamede, 29 Ekim 2010’da Karamürsel’in Karapınar köyündeki Başdeğirmen Alabalık Tesisi’nde Berat İnaltay’ın fotoğraf çektirmek için çıktığı dere üzerindeki köprünün devrildiği, kızları Miray ve Omay İnaltay’ın dereye düştüğü, baba İnaltay’ın kızı Miray’ı kurtarıldığı ancak akıntıya kapılan Omay İnaltay’ın cesedine ulaşıldığı belirtiliyor.
 
Köprünün etrafında uyarıcı levha bulunmadığı ifade belirtilen iddianamede, tesisin sahibi Baş’ın köprünün bakımını yaptırmadığı ve köprüye çıkanları uyarmadığı, bu nedenle kusurlu olduğu ve Omay İnaltay’ın taksirle ölümüne yol açtığı kaydediliyor.
 
Anne Berat İnaltay’ın da hava şartlarının müsait olmamasına rağmen kızlarıyla köprüye çıkmasının tehlikeli olabileceğini düşünmediği ve olaya mani olamadığı ifade edilen iddianamede, olayda hayatını kaybeden Omay’ın Berat İnaltay’ın çocuğu olması nedeniyle ve annenin ceza verilmeyecek derecede mağduriyetinin oluşması yüzünden anneye ceza verilip verilemeyeceğinin takdiri mahkemeye bırakılmıştı.