Makedonya'da bayrak tartışması

Arnavutluk'un bağımsızlığının 100. yıl dönümü kutlamaları kapsamında, Makedonya'nın çeşitli bölgelerine Arnavut bayrağı dikilmesi, ülkede gerginliğe yol açtı.

Makedonyada bayrak tartışması
26 Kasım 2012 Pazartesi 15:01 tarihinde eklendi, 3.246 kez okundu.

 

Bayrak konusundaki tartışma, geçen hafta, Makedonya'nın Zayas Belediyesi'ne bağlı Graşnitsa köyünde, ülkedeki Arnavutların siyasi lideri Ali Ahmeti ile Arnavutluk'un Üsküp Büyükelçisi Arben Çeku'nun katılımıyla 35 metre yüksekliğinde Arnavut bayrağı dikilmesiyle başladı. 
     
Daha sonra Üsküp Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Çayır Belediyesi, Kalkandelen, Gostivar, Kırçova, Debre, Struga'da da yollara, evlere, iş yerlerine Arnavut bayrakları asıldı. 
     
Bayrak tartışması, Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski'nin geçen Cuma günü Tiran'a yaptığı resmi ziyarete de yansıdı. Gruevski'nin ziyareti esnasında Makedonya bayrağı yakılırken, buna tepki olarak Kalkandelen ve Gostivar'da da Arnavut bayrakları ateşe verildi. 
     
Makedonya Arnavut Demokratik Bütünleşme Partisi Başkanı Ali Ahmeti, "Makedonyalılar'ın bu kutlamalardan ve Arnavut bayrağından rahatsız olmaması gerektiğini" söyledi. 
     
Ülkede genel olarak Arnavutlar'ın bu hareketine toplu bir tepki gösterilmese de bu yönde ilk çıkış Makedonya Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu Stefan'dan geldi. Başpiskopos Stefan, "Bizim ibadethanelerimiz onlar için ilk hedef. Bu nedenle pek de masum olmayan bu davranışları iyi incelememiz gerekir" dedi. 
     
Bayrak yakılmasına anlam veremediklerini ifade eden Stefan, "Güvenlikten sorumlu herkesi üzerine düşeni yapmaya çağırıyorum. Bu olay, Makedonya Başbakanı Gruevski'nin Tiran ziyaretinde ona yumurtalı ve şişeli saldırı için kullanılmıştı. Bu da 100. yıl kutlamaları adına mı yapıldı-" dedi. 
     
Arnavutluk'un bağımsızlığının 100. yıl dönümü dolayısıyla Makedonya'nın başkenti Üsküp'te dün gece de kutlama düzenlenmişti. Kutlama törenine, Arnavutluk Başbakanı Sali Berişa, Kosova Başbakanı Haşim Taçi, Makedonya Başbakan Yardımcısı Musa Caferi, Makedonya Arnavutları'nın siyasi lideri Ali Ahmeti, parti liderleri, milletvekilleri, yabancı ülke temsilcileri ve ülkede yaşayan çok sayıda Arnavut katılmıştı. 
     
Makedonya'daki Arnavutlar, 24 Kasım "alfabe günü" öncesinde başlayan bayrak kutlamaları esnasında, kırmızı zemin üzerine siyah çift başlı kartal figürünün yer aldığı Arnavut bayrağının yanı sıra sık sık ABD bayrağını da kullandı.