Makedonya'da muhalefet güvenoyu istedi

Makedonya'da muhalefet partileri, yaptıkları ortak başvuruyla mevcut hükümet için meclisten güvenoyu talebinde bulundu.

05 Ekim 2012 Cuma 20:51 tarihinde eklendi.

 

Makedonya Sosyal Demokratlar Birliği, Yeni Sosyal Demokrat Parti, Liberal Parti, Avrupai Gelecek Partisi ve Sancak Ligi milletvekilleri, hükümete güvenoyu oylaması yapılması için parlamentoya başvurdu. 
     
Muhalefet partilerinin meclise yaptığı başvuruda, "Tüm demokratik toplumlarda hükümetlerin görevi, yasalar kapsamında çalışmalarını sürdürmek ve aynı zamanda vatandaşların çıkarlarını korumaktır. VMRO-DPMNE ve Demokratik Bütünleşme Birliği koalisyonundan oluşan Makedonya hükümeti, aldığı siyasi kararlar ve çalışmalarla kendi içinde büyük bir sorun yaşamaktadır. Makedonya kamuoyu, son bir buçuk aydır en büyük iki koalisyon ortağının savaşına tanıklık ediyor" denildi. 
     
Koalisyon ortaklarının kendi aralarındaki hesaplaşma nedeniyle hükümette sorun yaşandığını ifade eden muhalefet partileri, hükümeti "iki başlılık" ve "acziyet içinde olmakla" suçladı. Güvenoyu başvurusunda, Nikola Gruevski'nin başında bulunduğu hükümetin son bir yıl içerisinde ekonomi, işsizlik, yoksulluk, borçlanma, tarım, sağlık ve dış siyaset alanında yaptığı çalışmalar eleştirildi. 
     
Mevcut yasaya göre meclis, hükümetin çalışmalarını tartışmaya açacak ve hükümet için oylama yapacak. Meclisteki güvenoyu tartışmaları yasa gereği en fazla üç gün sürecek. Üçüncü günün sonunda meclis oylama yapmak zorunda. 
     
Makedonya Meclisi'nde güvenoyu tartışması en son 7 Haziran 2007 tarihinde yapılmış, Başbakan Nikola Gruevski o zamanki meclisten güvenoyu almayı başarmıştı.