Makedonya'da seçim yasası değişti

Makedonya Meclisi, iktidarın seçim yasasındaki değişiklik önerisini kabul ederken, muhalefet Mart 2013'te yapılacak yerel seçimlerde iktidara avantaj sağlayacağı gerekçesiyle değişikliğe tepki gösterdi.

Makedonyada seçim yasası değişti
09 Kasım 2012 Cuma 17:17 tarihinde eklendi.

 

İktidar partisi tarafından sunulan değişiklik önerisi, muhalefet milletvekillerinin katılmadığı oturumda görüşülerek kabul edildi. Böylece, partiler arasında uzlaşma sağlanmadan seçim kanununda ikinci kez değişiklik yapılmış oldu. 
     
Parlamentoda çoğunluğu elinde bulunduran iktidara tepki gösteren muhalefete göre değişiklik, "iktidar partisinin gelecek yıl mart ayında yapılması planlanan yerel seçimlerde elini güçlendirmesi için" yapıldı. 
     
Seçim kanunundaki değişiklikle, hükümet üyeleri, bakan yardımcıları, milletvekilleri, belediye başkanı ya da belediye meclis üyeleri tekrar aday olduklarında, mevcut görevlerini yasayla belirlenen şartlar altında sürdürebilecek. 
     
Belediye başkanı veya belediye meclis üyeliği için siyasi parti veya koalisyon oluşturan ya da bağımsız aday olanların, aday listelerinin açıklanmasından en geç 48 saat sonra "seçim kampanyası için" adı altında vergi numarası almaları ve özel hesap açmaları gerekecek. Hesaba aktarılan paralar başka bir amaçla kullanılamayacağı gibi bu özel hesabı açmayanlar ve vergi numarası almayanların adaylıkları düşürülecek. 
     
Seçim yasasındaki değişiklerle ayrıca, aday listelerindeki sıralamanın kura yoluyla belirlenmesi de kararlaştırıldı. Ülkedeki azınlıklara milletvekilliği kontenjanı sağlayacak madde ise gündeme gelmedi. 
     
Toplam 123 milletvekilinin bulunduğu mecliste Makedonya'nın İç Makedon Devrimci Örgütü - Makedonya'nın Ulusal Birliği Demokratik Partisi (VMRO-DPMNE) iktidarda, Makedonya Sosyal Demokratlar Birliği (SDSM) ise ana muhalefette yer alıyor.