Malatya İl Genel Meclisi'nde gerginlik

Malatya İl Genel Meclisi Toplantısı'nda, Akçadağ İlçesi'nin Kürecik Beldesi'nde kurulan NATO Radar Savunma Üssü'ne giden toprak yolun İl Özel İdaresi yol ağına alınma talebi, tartışmalara neden oldu.

Malatya İl Genel Meclisinde gerginlik
02 Ocak 2013 Çarşamba 20:41 tarihinde eklendi.

 

Malatya İl Genel Meclisi Toplantısı'nda, Akçadağ İlçesi'nin Kürecik Beldesi'nde kurulan Nato Radar Savunma Üssü'ne giden toprak yolun İl Özel İdaresi yol ağına alınma talebi, tartışmalara neden oldu.
 
Ocak ayı Meclis Toplantısı'nda gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından, Dışişleri Bakanlığı'nın Uluslararası Güvenlik İşleri Genel Müdürlüğü tarafından Valiliğe gönderilen talep yazısı, Vali Vasip Şahin imzasıyla, gündeme alınması için okundu. Yazıda, Kürecik'te kurulu bulunan Nato Radar Savunma Üssü'nü, Malatya- Kayseri karayoluna bağlayan 3 kilometrelik stabilize yolun İl Özel İdaresi envanterine kaydedilmesi ve onarımının Köye Yönelik Hizmetler Hakkında Kanun kapsamında İl Özel İdaresi tarafından yapılması istendi.
 
Bu talebe CHP grubu karşı çıkarak tepki gösterdi. CHP'li üye Vahap Altınok, Kürecik'te Nato ve ABD bayrağının asılmasına tepki gösterdi ve "Köylerimize götüreceğimiz hizmetlerden keserek buraya asfalt yapılmasına şiddetle karşı çıkıyorum ve bunu kınıyorum" dedi. CHP'li üye Deniz Kayıkcı da eğer bir yol yapılması gerekiyorsa Kürecik'teki bozuk köy yollarının yapılması gerektiğini söyledi.
 
CHP'lilerin tepkileri üzerine söz alan Ak Parti Grup Başkanı Mehmet Ali Doğan ise "Nato ve ABD bayrağının burada olduğunu yeni mi farkına vardılar? Sırf burada politika olsun diye konuşmanın bir anlamı yok" dedi. Ak Parti'li üye Nebi Yiğit de CHP'nin 40 yıldır muhalefette kalmasıyla devlet ciddiyetini unuttuğunu belirterek, devletler arası bir anlaşma olduğunu ve yapılan protokoller gereği Kürecik'e tesisin kurulduğunu belirtti. Yiğit'in eleştirisi üzerine tekrar söz alan CHP'li Deniz Kayıkcı, "50 yıldır CHP veya sol düşünce iktidarda değil. Devletin hali ortada, ABD, Hollanda ve İngiltere askeri burayı işgal etti" diyerek cevap verdi.
 
Karşılıklı söz almalarla ortam gerildi. Tartışmaların ardından Valilik tarafından gönderilen teklif, incelenmesi için AK Partili üyelerin oylarıyla AR-GE komisyonuna sevkine karar verildi. Yol yapımı teklifi komisyonda incelendikten sonra karar verilmesi için yeniden Meclis gündemine alınacak.

DHA